Бургаски ученици казаха „Да” в борбата срещу СПИН

13:04, 01 дек 15 / Любопитно 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Тук сме, за да кажем „Да” на борбата срещу тази тежка болест. Трябва да бъдем толерантни към хората, страдащи от нея”, споделиха ученици, които взеха участие в младежки форум, който се проведе днес в Морското казино в Бургас. Темата на срещата бе „Заедно за съпричастността” и е част от събитията, които се организират във връзка с Националната антиспин кампания.

Идеята на форума е да насочи вниманието на широката общественост към проблеми, свързани с ХИВ/СПИН, да се отвори пространство, където младите хора да дискутират по проблемите на съпричастността, стигмата и дискриминацията спрямо ХИВ-позитивните лица, а също и да се повиши толерантността и чувствителност на младите хора спрямо другите, т.нар. "различни" от нас.

„Този младежки форум в този вариант се организира за пета поредна година с подкрепата на Община Бургас. Той е една много добра традиция. Превенцията не трябва да е съсредоточена само в раздаването на различни информационни материали, идеята е на тези събития младите хора да придобият някаква информация, както и да се чуе техният глас”, заяви Тодор Райков, който е зам.-председател на Националната асоциация по превенция и терапевтично обучение и един от организаторите.

По неговите думи, децата, желаещи да се включат в този форум с всяка изминала година се увеличават. Той отчита това като положителна тенденция.

На срещата взеха участие ученици от няколко бургаски училища. Гости бяха зам.- областният управител Севдалина Турманова и директорът на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт” в Община Бургас Мая Казанджиева.

„Всеки от нас може да бъде обект на това заболяване. Въпросът е да работим заедно за превенцията и разпространяването на информация и в действителност да се научим да бъдем толерантни към онези хора, които страдат от това заболяване и да им протегнем ръка и покажем своята съпричастност”, каза Севдалина Турманова.

Тази година Националната антиспин кампанията преминава под мотото: "Нулева стигма, нулева дискриминация" и се подкрепя от Местен координационен офис по СПИН, Местен обществен комитет по СПИН и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Министерство на здравеопазването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама