САЩ пращат още военно оборудване в България

13:08, 01 дек 15 / Политика 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 70 единици американско военно оборудване ще пристигне днес в Румъния от Германия в подкрепа на операция „Атлантическа решимост“ (Atlantic Resolve), а по-късно този месец допълнителна военна техника ще пристигне и в България и Литва. 

Това заяви капитана от флота Джефри Дейвис, цитиран от сайта на Пентагона. 

По-рано тази година американският военен министър Аш Картър заяви по време на посещение в Естония, че САЩ временно ще предислоцират допълнителна военна техника в страните от Централна и Източна Европа в подкрепа на бронираната бригада. 

По думите на Дейвис оборудването ще позволи на американските ротационни сили в региона да реагират бързо и да се придвижват по-лесно за участие в маневри и учения. 

Техниката е част от комплекта  European Activity Set и включва танкове, бойни превозни средства за пехотата и артилерия. 

Те могат да бъдат премествани според изискванията за провежданите учения в региона, напомнят от Министерството на отбраната на САЩ.

"Продължаващото взаимодействие укрепва нашата способност да работим ефективно със съюзниците си, изгражда увереност и помага за изграждането на силни връзка, която ще се превърнат в основа за бъдещата сигурност в региона", коментира говорителят на Пентагона. 

Припомняме, че намерението на САЩ да изпрати допълнителна военна техника в България бе обявено от външния ни министър Даниел Митов още през лятото. Тогава той увери, че тя няма да е нападателна, а отбранителна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама