Обама призова Турция и Русия да се обединят срещу общия враг - Даеш

14:09, 01 дек 15 / Свят 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на САЩ Барак Обама призова за намаляване на напрежението между Турция и Русия след свалянето на руския бомбардировач Су-24 от Турция, съобщава Анадолската информационна агенция.

Двамата лидери се срещнаха днес в Париж в рамките на международната конференция за промените в климата, която започна на 30 ноември.

Американският президент заяви, че Турция е съюзник на НАТО и има правото да се защити. Обама добави още, че САЩ са заинтересовани от засилването на военните отношения с южната ни съседка и подчерта, че групировката "Ислямска държава" е общ враг, и призова Турция и Русия да се съсредоточат върху този общ враг.

"Разговаряхме за начина, по който Турция и Русия могат да работят за намаляване на напрежението", каза Обама, цитиран от турските медии.

"Както казах на г-н Ердоган, всички ние имаме общ враг, това е "Ислямска държава" и бих искал да съм сигурен, че ще се съсредоточим върху тази заплаха", добави той.

Президентът на САЩ засегна и въпроса с бежанската криза, която възникна заради гражданската война в Сирия. Той похвали Турция за великодушното приемане на сирийски бежанци.

По-рано днес Ердоган обяви, че е готов да подаде оставка, ако се докаже, че турските власти търгуват петрол с "Ислямска държава". До изказването на турския президент се стигна, след като Владимир Путин обвини Турция за връзка с екстремистите.

Междувременно в руските медии се появи слух, че Турция създава трудности за руските кораби, пресичащи пролива "Босфора",принуждавайки ги да чакат за разрешение по няколко часа. И сега ситуацията остава напрегната.

Международното право не дава на Турция правото да блокира проливите по свое желание. Анкара може да предприеме тази стъпка само в случай на официално влизане във война.

Все още не е ясно как ще реагира Русия. По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече подобен сценарий „апокалиптичен“ и призова дори да не се обсъжда.

Засега турската страна се ограничава единствено със съобщения на местните медии, че турската брегова охрана е започнала учение в Мраморно море, което е свързано с Черно море чрез Босфора и чрез Дарданелите с Егейско море.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама