Окончателно: 3.2 млрд. лв. за здраве

14:10, 01 дек 15 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание окончателно прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2016 г. Парите, които ще отделим за здраве, са 3.2 млрд. лв. От тях 2.1 млрд. лв. са от здравноосигурителни вноски, които се запазват на предишното равнище от 8%. Останалите ще бъдат осигурени като трансфер от държавния бюджет.

В перо разходи са записани 2.8 млрд. лв. за здравноосигурителни приходи, 32 млн. лв. за заплати в сектора и 11 млн. лв. за административни дейности. Резервът ще е в рамките на около 300 млн. лв.

С проектопромените се предвижда и промяна в лимитите - те вече ще са на дейности, а не на определен таван от средства. От БСП посочиха, че законопроектът не променя почти нищо и в него няма и следа от политиките и реформите, които здравният министър д-р Петър Москов твърдеше, че ще направи. От ДПС и “Патриотичния фронт” пък разкритикуваха изпълнителната власт за липса на политики за демонополизация на НЗОК.

Депутатите успяха да приключат с приемането на бюджета на НЗОК за около три часа. Предстои гласуването и на бюджетите на държавата и на държавното обществено осигуряване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама