Варненските училища и забавачки избират ресурсни учители

16:24, 01 дек 15 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненските училища и детски градини ще могат сами да избират ресурсни учители от следващата година. Те ще получават допълнителни средства за децата със специфични образователни потребности и ще могат сами да организират ресурсното подпомагане, заяви за Topnovini.bg помощник-директорът на Ресурсен център - Варна Стояна Балашова.

Към момента 67 ресурсни учители подпомагат приобщаването към образователната среда във Варненска област на малчугани с аутизъм, хиперактивност, езиково-говорни нарушения и други диагнози. Децата минават оценка, чрез която се определя нуждата от подкрепа. Ресурсният учител може да работи с определен малчуган от 3 до 5 часа седмично, както и повече в случай на нужда.

Един от проблемите е недостигът на кадри в тази област, посочи още Балашова. Тя добави, че ресурсният учител работи по 30 часа седмично. Специалистът може да посещава едно училище или например две детски градини, в зависимост от броя на децата със специфични потребности. Работата на ресурсните учители е тежка и поради това няма много желаещи да се занимават в сферата, изтъкна помощник-директорът на Ресурсния център.

Балашова каза още, че притесненията на експертите са свързани с това дали училищата и детските градини ще могат сами да определят нуждата от ресурсно подпомагане. Едновременно с това остава и възможността дейността да се осъществява, както и до момента, от ресурсните центрове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама