Добрич дари паметник на Св. Киприян на Велико Търново

16:47, 01 дек 15 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметникът на Св. Киприян, дело на скулптора от Добрич Христо Илиев, вече е поставен пред Катедралния храм „Рождество Пр. Богородица", на територията на Великотърновската митрополия, родният край на светеца, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Добрич. Оттам посочват, че областният управител Детелина Николова, в качеството си на председател на Управителния съвет на сдружението „Изграждане на паметник на Св. Киприян" и митрополит Григорий Великотърновски са подписали на 25 ноември протокол за предаването на скулптурното тяло. Това е станало в присъствието на скулптора Христо Илиев.

   Четириметровият паметник на Св. Киприян (Цамблак) бе подарен на Великотърновска епархия по молба на митрополит Григорий. За идеята разказа през септември Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който подчерта важната роля на инициатора за изграждане на паметника - тогавашният кмет на Добрич Детелина Николова.

   По думите на митрополит Йоан, Свети Киприян е емблематична личност в живота на Светото Православие. Най-правилното решение е паметникът да се постави в родното му място Велико Търново, където той е приел монашество. Още повече, че и Великотърновският митрополит Григорий възнамерява да изгради духовно-просветен център, посветен на Св. Киприян."

   Митрополит Йоан посочва още, че въпросът за създаването на този паметник е коментиран преди години, включително и с представители на Руската православна църква. Имало е благословение той да бъде изработен, но години наред е останал на съхранение във Варненска и Великопреславска епархия и по-конкретно в град Добрич, където е учредено Сдружението за изграждане на паметник на Св. Киприян.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан обобщава: „Работим прекрасно с г-жа Детелина Николова. Благодарен съм на нея и на целия екип, който работи и инициира идеята за паметника. Тя е човек, който направи много за града и в духовно отношение подкрепя църквата."

   Благодарност за приноса и активната роля на Председателя на УС на СНЦ „Изграждане на паметник на Св. Киприян", бе изказана и от Великотърновския митрополит Григорий. Той бе сред първите, които поздравиха Детелина Николова по случай встъпването й в длъжност Областен управител на област Добрич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама