Предложиха Разград да бъде включен в Програмата за подкрепа на слабо развити райони

16:52, 01 дек 15 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Област Разград и общините към нея да бъдат включени в проекта за Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. Това предложи заместник-кметът Галина Георгиева по време на заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район и регионалния координационен комитет към него, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Заседанието се проведе днес в Габрово . По време на изказването си Георгиева съобщи, че след получено писмо от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Иван Аспарухов през март тази година, е проведено заседание на Областния съвет за развитие на област Разград, на което е приет списък с приоритетни проекти от всички общини от областта, които да бъдат включени в Програмата, а обобщените предложения са изпратени в МРРБ.

Заместник-кметът призова решението да бъде преразгледано, тъй като становището, което изказа днес, е продиктувано от запознаване с работния вариант на Програмата. От него става ясно, че област Разград остава извън нейния обхват, а същевременно области като Плевен и Ловеч след решение на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, са включени в обхвата с всичките им общини, въпреки че имат по-добри показатели от област Разград в редица аспекти на социално-икономическото развитие.

Георгиева аргументира предложението и с това, че според изданието „Регионални профили-показатели за развитие на 2014 г.” на Института за пазарна икономика, като области с „много лошо социално-икономическо състояние”, са определени областите Разград, Силистра, Търговище, Ловеч и Монтана. Област Разград влиза в тази негативна класация и през 2012-2013 г.

В заседанието е участвал и областният управител Манол Кившанов, съобщиха от пресцентъра на областната управа. По време на форума са актуализирани представителите на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район в Комитетите за наблюдение на оперативните програми.

Представители на Управляващите органи на Оперативните програми – членове на Регионалния координационен комитет са информирали участниците в съвместното заседание за постигнатия напредък и въздействието на Оперативните програми върху развитието на Северен централен район, както и за отворените и предстоящи процедури.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама