Комисия за „Яневагейт“ е абсолютно ненужна, убеден е Цветанов

16:53, 01 дек 15 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Какво ще направи тази анкетна комисия? Това е абсолютно ненужно и такава комисия няма как да изпълни своите функции, ако бъде създадена. Има достатъчно възможности, които да бъдат приложени, за да бъде извършена проверка.

Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира предложението на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) да бъде създадена комисия към Народното събрание, която да разследва публикуваните от „Биволъ“ разговори между съдиите от Софийски градски съд Румяна Ченалова и Владимира Янева. В тях двете говорят за връзки между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски, влияещи върху правосъдната система.

„Не съм човекът, който трябва да коментира някакви записи, които са истински или не са. Неприятно е случващото се през последните няколко дни. Колкото по-бързо приключим с тази случка, толкова по-добре за обществото и всички институции“, обяви Цветанов.

Той е убеден, че разделението на властите дава възможност както на българския парламент да има своята позиция, така дава и независимостта на съответната власт да направи своите проверки.

„Не очаквайте парламентът да е арбитър на това, което касае съдебната система“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

Попитан за коментар на думите на Радан Кънев (РБ), който допусна, че ДПС влияе пряко върху кадровата политика, Цветанов отговори, че не смята за нужно да участва в провокирането на напрежение между парламентарните групи.

„Трябва да търсим възможности да се обединяваме около текстове, които могат да бъдат полезни за всяка една реформа, в това число и за съдебната система“, допълни той.

Относно сигнала за бомба на летище „София“ Цветанов каза, трябва да успокоим хората и да кажем, че компетентните органи са тези, които трябва да извършват необходимата проверка.

„Ние трябва да изпълним указанията им за обезопасяване на съответното място. Институциите трябва да информират обществото своевременно, за да намалим евентуалната психоза, която би могла да бъде създадена“, обясни бившият вътрешен министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама