Столтенберг: Всички членки на НАТО са коалиция срещу ИД

16:53, 01 дек 15 / Свят 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
НАТО играе ключова роля в борбата срещу джихадистите и всички страни-членки са част от международната колалиция срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Припомняме, че днес и утре в белгийската столица Брюксел се провежда двудневна среща на външните министри на северноатлантическия съюз. Основните теми, които се обсъждат са кризата в Сирия и отношенията с Русия. Министрите търсят и механизъм за избягване на инциденти като този, при който Турция свали руски изтребител.

генералният секретар на НАТО съобщи, че Алианса ще подготвя военни за Ирак, Йордания и Тунис за целите на борбата с терористичната групировка. На този етап не планира нова операция в Либия, където ИД вече установи контрол над части от страната.

Испанският ракетен комплекс Пейтриът за въздушна защита ще остане в Турция, съобщи Столтенбърг. САЩ вече са разположили самолети в Турция, а такива ще даде и Великобритания. Германия и Дания ще предоставят военни кораби, които ще бъдат разгърнати в Средиземно море. "Очаквам и другите страни-членки да дадат своя принос", заяви генералният секретар.

Днес ще бъде обсъдено, как НАТО може да продължи поддръжката на Турция. Това не е свързано с инцидента със Су-24, защото този процес върви от няколко години, заяви Столтенберг.

"За НАТО е особено важно борбата срещу ИД да отчете главните причини за появата на тази организация, както и да бъде оценено как държавите от региона могат да бъдат по-способни за самоотбрана. Осигуряваме стабилност не само с разгръщането на наши сили, но и чрез изграждането на способности за местните сили за сигурност, с организирането на учения и със съвети за силите, например в Ирак, работим добре с Тунис", посочи генералният секретар. "Русия разполага военна техника в Сирия и Средиземноморието, но виждаме това и в Калининград и Черно море в Крим. Това е една от причините, заради които увеличаваме готовността си и разполагаме сили в Източната част", добави още Столтенберг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама