Младите пловдивски социалисти призоваха: Бъди отговорен към своето здраве

16:57, 01 дек 15 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Бъди отговорен към своето здраве", призоваха младите пловдивски социалисти в информационна акция по повод Международния ден за борба със СПИН.

Първодекемврийският следобед активисти на Младежкото обединение в БСП – Пловдив, прекараха на Главната в раздаване на презервативи и информационни брошури.

"Борбата с коварната болест на 20 век започва с информираност за възможностите за заразяване с ХИВ", изтъкна общинският съветник и младежки лидер Теодора Халачева. По думите й статистиката сочи, че младите и активните хора са сред  уязвимите групи, затова и днешната акция е насочена към тях.

Младият социалист д-р Любомир Паунов разясняваше рисковете от заразяване с вируса на СПИН и пътищата за предаването му – кръвен, сексуален и вертикален - при раждане от заразена майка на новородено. Млади пловдивчани се поинтересуваха  за симптомите и стадиите на болестта, за евентуално лечение и терапия.

"СПИН е хронично вирусно заболяване, при което се уврежда имунитета. СПИН е последният стадий на ХИВ-инфекцията. Имунитетът не може да осигури защита на организма, в резултат на което се развиват тежки инфекции и ракови заболявания, водещи до смърт", обясни д-р Паунов и допълни, че установяването на заразата става чрез тест. Той беше категоричен, че без лечение ХИВ-инфекцията почти винаги води до фатален край. По думите му днес съществуват методи на лечение, които забавят развитието на ХИВ-инфекцията и позволяват хора, инфектирани с вируса, да живеят здрави и продуктивни в продължение на много години.

"Съвременната анти ХИВ терапия е комбинирана и е известна като антиретровирусна терапия", обясни д-р Паунов. Въпреки ефективното й действие за забавяне на развитието на свързаните със СПИН заболявания, антиретровирусната терапия не може напълно да премахне инфекцията.

"Но тя превърна СПИН от нелечимо в хронично състояние", допълни младият хирургът . Той посочи, че специалисти и изследователи  усилено работят за създаването на ваксина срещу СПИН и е възможно скоро да има резултат. Засега д-р Паунов съветва младите хора да водят разумен полов живот и да ползват кондоми.

У нас над 900 души с ХИВ/СПИН се проследяват в болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Лечението на пациент, заразен с ХИВ, е около 13 000 лв годишно. Днешната акция на  младежите от БСП – Пловдив, ще завърши със снимането на видео клип, с които се надяват да привлекат вниманието на подрастващите по темата и да ги накарат да бъдат загрижени за здравето си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама