Родители дискутират в Пловдив как да предпазят децата си от употребата на алкохол

17:15, 01 дек 15 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Среща от кампанията за ранна превенция при употребата на алкохол от непълнолетни "Родителски срещи в бар" ще се състои в Пловдив на 4 декември, съобщиха организаторите. Събитието е от 13 часа в залата на СОУ "Свети Софроний Врачански".

Целта на кампанията "Родителски срещи в бар: малки разговори на големи теми" е ранната превенция при употреба на алкохол от непълнолетни. Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието и науката (МОН) и регионалните инспекторати по образование (РИО) и се провежда в 5 български града заедно с нов обучителен модул.

След успешното реализиране на кампанията от "ПерноРикар България", проектът ще премине под грижите на Асоциация на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни напитки. Инициативата започна с поредица от успешни срещи с учители и родители на четвъртокласници в София и ще продължи в Пловдив, Враца, Варна и Бургас.

През 2014-2015 г. са проведени срещи в 13 столични училища с десетки родители, които се обединиха около разговора за децата и отлагането на първата стъпка към алкохола, общувайки в нетипична среда, каквато може да предложи близкият бар или кварталното кафе.

Лица на кампанията са журналистът Драго Симеонов, Яна Алексиева - (психолог от Асоциация "Родители", и учителят Емил Джасим. За изненада на много родители, фокус на разговора са децата в четвърти клас. "Възрастта 10-11 г. е най-подходяща, тъй като в нея децата се намират на прехода с юношеството, което малко по-късно ще предизвика интерес към алкохола, смятат инициаторите.

"С натрупания опит си дадохме сметка, че учителите имат нужда от по-сериозна подготовка за провеждането на такива срещи. Преподавателят е човекът, който прекарва най-много време с децата освен техните родители, и искаме той да бъде ключова фигура в родителските срещи в бар. За тази цел обаче учителят трябва да се запознае с идеята, игрите, с които предразполагаме присъстващите, и не на последно място - да получи отговори на своите въпроси, за да се почувства уверен в диалога с родители", разказва Емил Джасим, който ще предаде своите впечатления заедно с Яна Алексиева в обучения на територията на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама