Нови 26 инфектирани с ХИВ от началото на годината в Пловдивско

17:18, 01 дек 15 25 559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
26 нови случая на инфектирани с ХИВ са регистрирани в Пловдив и областта, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

По данни на "Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" от началото на годината до 25 ноември са открити общо нови 204 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално стават общо 2 247 лица.

Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените - регистрирани 174 мъже и 30 жени, сочат актуалните данни.

Близо 90% от новорегистрираните с ХИВ в България са инфектирани по сексуален път, от тях 51% - при хомо/бисексуален контакт и 38% при хетеросексуален контакт. Данните показват, че 11% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. Експертите поясняват, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици.

Данните по възраст сочат, че близо 54% от новорегистрираните са във възрастова група 30-49 години, а 35% са млади хора на възраст между 20 - 29 години.

Над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, поясняват от министерството, което осигурява безплатно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се.

Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта е предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Глобалният фонд подпомага и работата на четири неправителствени организации, оказващи грижи и взаимопомощ за хората, живеещи с ХИВ в България.

За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд е създаден и резерв от АРТ медикаменти на стойност около 1 милион лева. Към октомври 2015 г. общо 1053 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 803 от които получават необходимата антиретровирусна терапия.

Глобалната програма на ООН за ХИВ/СПИН отчита, че от началото на епидемията около 78 милиона души са инфектирани с ХИВ, а 39 милиона от тях са починали от заболявания свързани със синдрома на придобита имунна недостатъчност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама