Ретро трамвай №3 е новата атракция в София

18:39, 01 дек 15 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зелен ретро трамвай ще радва столичани и гостите на София. Мотрисата ще се превърне в туристически информационен център, подобно на този в подлеза на Ларгото и „ЧитАлнЯта“ в Градската градина. Днес 80-годишният трамвай, който е изцяло реставриран направи първия си курс, като тръгна от площад „Възраждане“.

Инициативата за новата столична атракция е на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ и е част от проекта за съхраняване и възстановяване на историческите трамваи в София и изграждането на музей на градския транспорт на столицата.

Зелената ретро мотриса е произведена през далечната 1935 година в Германия и пристига в София като част от доставката на 12 двуосни мотриси за столичния градски транспорт. При доставката си мотрисите получават номера от 81 до 92 и са пуснати по най-новата трамвайня линия в града – до Семинарията, пусната през 1933 г. Сега на трамвая е вдъхнат нов живот, благодарение на гражданската инициатива.

На официалното представяне на реставрираната мотриса присъства и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че общината все още не е решила къде ще разположи травмай № 3, но гарантира, че до пролетта атракцията вече ще приеме първите си посетители.

Според Фандъкова на ретро возилото ще се радват и столичани, и гостите на София, които от началото на годината са се увеличили с 10%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама