32-ма кандидати за общински съветници в Бургаско са били агенти на ДС

20:59, 01 дек 15 25 672 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
32-ма кандидати за общински съветници на изминалите избори в Бургаска област са сътрудничили на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия по времето на комунизма. Това става ясно от публикувания днес списък от Комисията по досиетата.

Сред най-известните имена в списъка са тези на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов, настоящия кмет на Карнобат Георги Димитров, който бе отлъчен от БСП, Георги Дражев от НФСБ в Бургас, Здравко Василев от ГЕРБ в Малко Търново, Манол Манолов от ГЕРБ-Приморско и Ружди Хасан от ДПС в Айтос.

Най-много кандидати за общински съветници, сътрудничили на службите, има в Бургас. Това са Коста Янков от АБВ, Любомир Атанасов от ГЕРБ, Петър Йовчев от БДЦ, Райчо Костадинов от АБВ, Сергей Зайранов от АБВ, Венелин Тодоров от „Българската радикална левица“ и Станислав Андреев от ГЕРБ. Последният влезе в местния парламент на Бургас, след като събра голям брой преференции. Андреев е бил вербуван от службите на 08.08.1983 г. от о. р. Красимир Пастармаджиев. Агентурният му псевдоним е Бойчев.  

Четирима са кандидатите за общински съветници в Несебър, които също са били агенти на службите. Първият от тях е Темка Томова от „Движение 21“. Тя е била вербувана на 30.05.2015 г. от о. р. Марков и ст. лейтенант Русев. Подвизавала се е под името Ния. Друг агент на ДС е бил Кирил Киров от партия „Море“ на братя Диневи. Започнал е работа към службите на 19.06.1980 г. под псевдонима Димов. Иван Пейков от НФСБ пък е бил привлечен да работи като таен агент през 1977 г. с псевдоним Николов. Димитър Николов от „БСП-ПК Тракия“ също е сътрудничил на службите от 1976 г. под кодовото име Василев.

В Средец има четирима кандидати за общински съветници, работили за ДС. Това са Иван Даскалов, издигнат от Съюза на патриотичните сили „Защита“, Стоян Стоянов от Атака, Стоян Тонев отново от партията на Волен Сидеров и Димка Георгиева от Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“. Георгиева е вербувана за работа в разузнавателните служби на 26.02.1986 г. от лейт. Янчо Михов. Агентурното ѝ име е било Дъб.

Кандидат за общински съветник в Карнобат, работил към ДС по времето на комунизма, е Валентин Рачев от БСП. Той е бил привлечен от о. р. Милчо Милев на 14.11.1990 г. Ползвал е името Михаил.

В Сунгурларе също не липсват кандидати за общински съветници, служили на Държавна сигурност. Един от тях е Исмаил Шакир. Той е бил "нает" за агент от о. р. Димитър Стоянов под името „агент Проданов“. Мариян Димитров от ГЕРБ е другият агент на ДС. Той е започнал работа в службите през 1989 г. с името Петър.

Кандидатите за общински съветнци в Айтос, били тайни агенти на българското разузнаването по времето на комунизма са: Метин Мюмюнов от ДПС, Осман Чауш от ДПС и Радко Радев от Атака.

В Малко Търново имената на кандидат-общинските съветници, работили за ДС са: Стойко Стойчев от ГЕРБ, вербуван от майор Димитър Динков на 28.06.1983 г., и Тодор Браяновски от политически клуб „Тракия“.

В Руен агент на Държавна сугурност е бил кандидатът за общински съветник на „Независима коалиция за община Руен“ Неджиб Узун. Той е вербуван на 26.04.1982 г. от капитан Руси Русев. Агентурният му псевдоним е бил Сергей.

Михаил Стоянов, кандидат за общински съветник в община Приморско, издигнат от ПП „Съюз на патриотичните сили „Защита“, е работил за ДС под псевдонима Иван. В Царево Ясен Янакиев от АБВ също има агентурно досие.

Комисията е проверила общо 1059 души от цялата страна, регистрирани от ОИК за местни избори – 2015 г. - кандидати за общински съветници – област Бургас.  Осемстотин тридесет и осем лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама