Отмениха ефективна присъда за продажба на цигари без бандерол

07:26, 02 дек 15 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Шуменския окръжен съд (ШОС) е отменил присъда на Районния съд в Шумен, издаден за държане и продажба на цигари без бандерол. Делото ще бъде върнато за ново разглеждане на прокуратурата.

На първата инстанция Мирослав Славов Петров получи 2 години затвор при първоначален строг режим.

Според документите по делото подсъдимият е държал и продавал акцизни стоки в Шумен в периода 1 януари 2012 г до 8 май 2013 г.

Мирослав Петров притежавал цигари без бандерол на обща стойност 146 550 лева.

Търговецът на папироси без акциз имал 25 кашона с цигари - общо 12500 кутии цигари марка „My Way”, 13 кашона с цигари или общо 6500 кутии цигари марка „Velvet”, 42 стека с цигари марка „Velvet” и 12 стека с цигари марка  „My Way”.

Той продал и 4 стека цигари без бандерол марка „Velvet” на обща стойност 300 лева на трето лице, се казва още в съдебния акт. Topnovini.bg припомня, че цигарите бяха задържани при полицейска акция през май 2013 г.

В хода на акцията униформени претърсили гараж и апартамент в Шумен, където открили над 400 000 къса контрабандни папироси.

Задържани били трима души, сред които и Мирослав Петров. Той е криминално проявен за кражба и лихварство и бил в изпитателен срок по наложено условно наказание „лишаване от свобода".

Присъдата, издадена от магистратите от Районния съд, не бе окончателна и е била облажвана пред ШОС.В жалбата е направено оплакване за допуснато от Районния съд нарушение на закона.

Според ШОС има пропуски, свързани с оплакване за немотивираност на присъдата. В допълнителното изложение защита е изложила доводи, че Районният съд се е задоволил само с изброяване на доказателствата, без да е направил анализ и не е отговорил на правно значими въпроси. ШОС констатирал, че мотивите към присъдата са лаконични и непълни за проведените многобройни заседания, продължителен съдебен процес и събрани доказателства.

Не бил направен анализ на известна част от писмените доказателства.

Били са допуснати нарушения и по предявяване на веществени доказателства, както и пропуски, свързани с оплакването за немотивираност на присъдата.

В мотивировката на решението се казва още, че липсата на изложени аргументи по основните въпроси на практика представлява липса на мотиви, а допуснато процесуално нарушение е особено съществено.

По делото са констатират и пропуски, свързани с работата на разследващите органи.

Заради тези пропуски и нарушения жалбата е уважена от ШОС, постановената ефективна присъда следва да се отмени, а делото да се върне за ново разглеждане на прокурора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама