Студенти от сливенския филиал на ТУ на форум "Заедно срещу трафика на хора"

08:23, 02 дек 15 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Младежки форум "Заедно срещу трафика на хора" ще проведат информационният център Европа Директно – Сливен и Местната комисия за борба с трафика.

Темата за трафика на хора и миграцията, особено актуална напоследък в Европейския съюз, е повод да бъде организирана предстоящата проява

Форумът ще се проведе днес от 12:00 часа  в Технически университет – ИПФ - Сливен, зала 1104.

 Експерти от Местната комисия за борба с трафика на хора ще запознаят студентите с това как да се предпазват и към кого да се обръщат за помощ, съвет и информация ако попаднат в схема за трафик с цел трудова или сексуална експлоатация, отнемане на органи и др.

Трафикът на хора в световен мащаб представлява сериозно нарушение на човешките права и е свързан със злоупотреба с човешкото достойнство. Като форма на организирана престъпност той подкопава основните принципи на законовия ред и демократичните стандарти на обществото. Транснационалният характер на явлението изисква обединените усилия на всички ангажирани с проблема институции на национално, регионално и международно ниво.

Трафикът на хора като трансгранично явление засяга и България, която е преди всичко страна на произход на жертви на трафик, но поради географското си положение е и страна на транзит. Стратегическото й местоположение я прави особено уязвима по отношение на нелегалните канали не само за жертви на трафик, но и мигранти, които нелегално се опитват да прекосят държавните граници. Трафикът на хора е определян като съвременно робство и представлява сериозно престъпление, свързано с експлоатацията на хора, които биват третирани като стока за продан.

По време на форума експерти от комисията ще запознаят студентите с това как да се предпазват и към кого да се обръщат за помощ, съвет и информация ако попаднат в схема за трафик с цел трудова или сексуална експлоатация, отнемане на органи и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама