Георги Костов: Възможно е бусът на летището да е бил в досег с експлозиви

08:24, 02 дек 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма открито взривно вещество към този момент в буса, който предизвика паника на летището в София вчера, заяви главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Георги Костов в сутрешния блок на Нова ТВ. Той допълни, че не може да се изключи вероятността някой от предметите в превозното средство да е имало досег с взривно вещество.

Лицата, които са паркирали микробуса на паркинга на летище София, са двама души, които не са граждани на Европейския съюз (ЕС). Те са от страна от бившия Съветски съюз. Към момента не са им взети обяснения, понеже са извън България.

Те са влезли на наша територия преди 3 дни от ГКПП Капитан Андреево и са се придвижили до столицата. Едното лице е излетяло за страна в ЕС, а другото за Съветска република, каза Костов.

Микробусът и лицата има рисков профил. Това означава, че са лоши хора, уточни той. По случая има образувано и досъдебно производство.

„В буса имаше голямо количество багаж, сред който са намерени парфюми, електроуреди и много други вещи. Не може да изключим вероятността някой от тези предмети да е имало досег с взривно вещество”, каза главният секретар на МВР. Той обясни, че периодично в зоните на критична инфраструктура минават патрули с обучени кучета, които могат да реагират на взривно вещество.

След като такова куче реагира при преминаването покрай буса, са предприети мерки и в последствие той е проверен и с друго устройство. Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) също е задействан. Превозното средство е проверено и от куче на СОБТ, което също реагира на взривно вещество. След това и по-съвременен уред е отчел наличието му. Така е започнала операцията, коментира Костов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама