Менда Стоянова: Бюджет 2016 е този, който държавата може да си позволи

08:58, 02 дек 15 / Политика 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Бюджет 2016 г. е възможният бюджет. Този, който с ръста на икономиката, държавата може да си позволи”, това каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в сутрешния блок на бТВ. Вчера депутатите започнаха обсъждането на бюджета. Те планират да се съберат 8,4 млрд. лева от ДДС през следващата година.

Дефицитът намалява от 3% на 2% през 2016 г. Намаляването му трябва да се случва по-бързо. Защото осма година България е с дефицит в бюджета, коментира тя. Според нея дългова спирала няма и няма да има, защото дефицитът върви надолу.

По темата с данъците Стоянова коментира, че общините трябва да обърнат сериозно внимание на събираемостта им. Това ще се отрази на приходната им част. Чак тогава може да се говори за преразглеждане на някои данъци, каза тя. Според нея дълговете на общините се появяват, защото харчат повече, отколкото имат.

Във връзка с увеличението на цената на винетките председателят на бюджетната комисия в парламента каза, че трябва да има градски транспорт, буферни паркинги и високи такси за паркиране в града. Тя даде пример с Лондон, където хората се предвижват главно с градски транспорт.

„Има дупки, защото няма приходи. А за да се запълнят държавата трябва да извади пари. А откъде да ги извади”, попита реторично тя и оправда вдигането на цената на винетките. Според нея републиканската пътна мрежа, която ще продължи да се изгражда, трябва да се поддържа от тези, които я ползват.

Относно увеличението на заплатите на работещите в обществения сектор, Стоянова каза, че те могат да се покачат, след като тези на бизнес сектора се вдигнат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама