Докладваха за осем язовира в предаварийно състояние в Сливенска област

09:25, 02 дек 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител, направи преглед на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти на територията на област Сливен.Направени бяха огледи на всички 27 бр. потенциално опасни язовири от утвърдения от МВР списък за 2015 г. на територията на област Сливен, както и още 5 бр. други, които са с констатирано неизправно състояние при предходни проверки (яз. „Новоселец" и яз."Научен" на територията на община Нова Загора, яз.Митрокук на територията на община Твърдица, яз.Николаево и яз."Старо село")

От проверените 27 бр. потенциално опасни язовири, констатираното състояние е, че в  изправно състояние са 5 бр.; в неизправно частично работоспособно – 9 бр.; в  неизправно неработоспособно – 5 бр.; в предаварийно – 8 бр.

Констатираните с неизправни съоръжения и в предаварийно състояние язовири на територията на Община Сливен са - яз. „Злати войвода 1"землище с. Злати войвода – предаварийно състояние, короната е прекъсната от прокопаване, не се завирява; яз. „Злати войвода 2" землище с. Злати войвода – предаварийно състояние. Предприети са мерки за временно обезопасяване, като е извършено насипване и промяна на трасето на бързотока и отводняващия канал на преливника от предприятие „Напоителни системи" ЕАД клон Средна Тунджа; яз. „Злати войвода 3" землище с. Злати войвода – предаварийно състояние. Предприети са мерки за временно обезопасяване, като е прокопан изцяло нов преливник в десния скат и е засипан ерозиралия в левия скат. Дейностите са извършени от предприятие „Напоителни системи" ЕАД клон Средна Тунджа.

В предаварийно състояние са яз. „Злати войвода 4" землище с. Злати войвода. Предприети са мерки за временно обезопасяване, като са възстановени откоси и корона, частично е отстранена бетоновата стена на входната част на преливника.

Язовирът „Горно Александрово" землище с. Горно Александрово също е в предаварийно състояние, не са изпълнени ремонти, завирен до 0,5 м под котата на среза на стената.

На територията на Община Котел в предаварийно състояние е яз. „Кавичална" землище с. Пъдарево. Предприети са мерки по временно обезопасяване чрез прокопаване на нов преливник и допълнително продълбаване. Неработещ основен изпускател. Извършено е запълване на ерозионната каверна в стария преливник. Дейностите са изпълнени от предприятие „Напоителни системи" ЕАД клон Средна Тунджа.

На територията на Община Нова Загора - яз. „Радецки" землище с. Радецки е в  предаварийно състояние, неизправен основен изпускател (шибърната шахта е разрушена от преливане), тотално разрушен енергогасител. Изпълнено е засипване и заравняване на короната на стената с чакъл.

Язовир Маджаров 2" („Шилева могила") землище с. Пет могили също е в  предаварийно състояние, неработещ основен изпускател, неизправна язовирна стена. Изпълнен е неуплътнен насип на част от короната със земни маси. Язовирът е изпразнен,

С оглед настъпващия есенно-зимен валежен период, за всички язовири в предаварийно състояние комисията е направила предписание за пълно изпразване на язовирното езеро в срок до 30.11.2015 г., което е изпратено на кметовете на общини за изпълнение. За всички останали проверени язовири, при които са констатирани несъответствия с техническите изисквания за безопасна експлоатация, също са направени съответните предписания.

По отношение на проводимостта на речните корита извън населените места, комисията е обходила критични речни участъци. Констатирано е, че в изпълнение на задълженията на областните управители за поддържане на проводимостта на речните корита, областният управител на Сливенска област е изготвил Програма за планово почистване на участъци от реките Тунджа, Беленска, Стара река, Нейковска и Луда Камчия, които се намират извън населените места и чието почистване е наложително с оглед защита на населени места, стопански обекти и инфраструктура от наводняване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама