„Бомбаджиите” от Летище София били в Бургас преди да тръгнат за столицата

09:47, 02 дек 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лицата, които предизвикаха паника на Летище София, след като изоставиха съмнителен бял бус, са пребивавали ден и половина в Бургас. Влезнали са на българска територия през ГКПП Капитан Андреево преди дни. Това заяви в ефира на Нова телевизия главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Георги Костов.

Той обясни, че се касае за двама души, които не са граждани на ЕС. Те са от страна на бившия Съветски съюз. Обяснения от тях към този момент не са взимани, тъй като се намират извън България. Едното лице е излетяло за страна в Европейския съюз, а другото за Съветска република.

Костов уточни, че няма открито взривно вещество към този момент в буса. Превозното средство и лицата обаче имали рисков профил. По случая има образувано и досъдебно производство.

„В буса имаше голямо количество багаж, сред който са намерени парфюми, електроуреди и много други вещи. Не може да изключим вероятността някой от тези предмети да е имало досег с взривно вещество”, каза главсекът на МВР. Той обясни, че периодично в зоните на критична инфраструктура минават патрули с обучени кучета, които могат да реагират на взривно вещество.

След като такова куче реагира при преминаването покрай буса, са предприети мерки и в последствие той е проверен и с друго устройство. Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) също е задействан. Превозното средство е проверено и от куче на СОБТ, което също реагира на взривно вещество. След това и по-съвременен уред е отчел наличието му. Именно така е започнала операцията, коментира Костов.

Припомняме, че почти цял ден вчера Летище София бе отцепено заради сигнал за съмнителен багаж на територията му. Първоначално от аеропорта потвърдиха, че е открито взривно устройство в бял микробус с белгийска регистрация, намиращ се в близост до паркинга на Терминал 1. Заради тази информация от днес пиарът на летището Даниела Велева вече не е на работа. Малко по-късно от ръководството на летището заявиха, че всъщност имало само съмнения за бомба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама