Йово Николов обвини прокуратурата в некадърност

10:09, 02 дек 15 / Политика 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В случая с Христо Бисеров прокуратурата  не си е свършила работата, не си е намерила доказателствата, коментира Йово Николов, журналист от седмичника „Капитал“, пред bTV. 

„Основното, за което трябваше да бъде осъден Христо Бисеров, беше за пране на пари -  нещо, което прокуратурата трябваше да докаже. Става въпрос за едни ВЕИ паркове, към които той има отношение“, поясни журналистът. 

„Прокуратурата трябваше да докаже това, че той има отношение към тези паркове, които се управляват от доведения му син. Прокуратурата трябваше да докаже, че той е лобирал в парламента за привилегировано отношение на държавата към тези паркове за купуване на висока цена на електроенергията от тези паркове, за едни преводи, които идват от швейцарска банка в Македония”, добави Николов.

Според него Христо Бисеров е оправдан, защото прокуратурата няма капацитета и е некадърна.

Тезата на Николов бе потвърдена и от другия гост в студиото – депутата от ГЕРБ Методи Андреев. 

„Ако това е причината за неуспеха на вчерашното дело, три са възможностите – едното е некадърна прокуратура, второто е подкупна прокуратура, третото е прокуратура, която служи на корпоративни интереси“, каза Андреев и допълни, че макар българската прокуратура да е „най-мощните в Европа на глава от населението“, тя е най-неефективната прокуратура. 

Андреев заяви, че ключовите дела, по които обвиненията не издържат, показват, че  че реформата в правосъдната система трябва да бъде радикална и допълни, че няма политическа воля да бъдат наказани престъпниците от висок ранг.

„Статистиката показва, че 95% от присъдите в България са осъдителни, но едва 4 или 5% са тези, които са оправдателни“, каза Йово Николов. „Но обществено значимите дела са тези, по които присъдите са оправдателни. Това говори за една олигархия, която управлява правосъдието, манипулира прокурори и съдии, за да може тази класа да се чувства над закона. Румънците направиха така, че да осъдят висшата си класа, да докажат че политиците не са над закона.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама