Марк Зукърбърг стана баща, дарява 99% от акциите на Фейсбук за благотворителност

11:05, 02 дек 15 / Свят 25 207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Създателят и изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан съобщиха за раждането на първото им дете. Бебето е момиче и ще носи имете Макс, информира Зукърбърг на профила си в социалната мрежа. "Присила и аз сме много щастливи от появата на дъщеря ни Макс на този свят", гласи съобщението на 30-годишния милиардер.

99% от акциите на Фейсбук отиват за благотворителност

Двамата родители съобщиха също, че даряват 99% от акциите си в течение на живота си на новата им фондация "Чан Зукърбърг инишиътив".

"Завещаваме 99 процента от акциите си във Фейсбук, които понастоящем възлизат на 45 милиарда долара, за напредъка на тази мисия, посочват Присила и Марк в "Писмо до дъщеря ни Макс", публикувано във Фейсбук заедно със снимка на двойката и бебето.

В дълго и много лично писмо до новородената Максима Чан Зукърбърг родителите й казват, че даряват почти целия си контролен пакет във Фейсбук на инициативата, която ще финансира проекти в областта на образованието, здравеопазването и изграждането на по-добри общества, посочва АФП.

От декларация на Фейсбук пред американската Комисия за ценните книжа и фондовите борси стана ясно, че 30 годишният милиардер смята да запази мажоритарния си дял в компанията в обозримо бъдеще, като продава или дарява свои акции във Фейсбук на стойност не повече от 1 милиард долара годишно през следващите три години.

"Знаем, че това е скромен принос в сравнение с всички ресурси и способности на онези, които вече работят по тези въпроси, но искаме да направим това, което можем редом с много други хора", пише в посланието си Зукърбърг.

Марк Зукърбърг и Присила Чан са двойка от повече от 12 години. През юли тази година обявиха, че очакват на бял свят първата си дъщеря. Тогава отново във Фейсбук профила си, основателят на най-посещавания сайт в света, сподели с последователите си, че в предходните две години съпругата му е имала три спонтанни аборта.

Фейсбук е една от най-големите социални мрежи в света. Основана е през 2004 г. от Зукърбърг и трима негови състуденти по време на следването им в Харвардския университет. Месечната аудитория на мрежата наброява около 1,5 милиарда потребители по света, припомня ТАСС.

Зукърбърг и Чан са дарявали и преди значителни суми за благотворителни каузи, сред които за борбата с ебола през 2014 г. и за училищната система в Нюарк, щата Ню Джърси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама