6-метров шаран до Часовника ще бъде топ атракцията на Никулден

11:33, 02 дек 15 / Любопитно 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една от най-големите атракции на 6 декември – Никулден и празник на Бургас ще е 6-метров шаран, който ще бъде разположен до Часовника в центъра на града, като всеки желаещ може да си направи снимки с него. Това съобщи за Topnovini.bg началникът на отдел „Култура” в Общината Петър Парушев във връзка с един от най-дългоочакваните празници в морския град.

 „Това е един дългоочакван празник и по традиция е доста богат на събития. Програмата ще започне още от 8:30 часа, когато в храм „Св. Николай Чудотворец” в комплекс „Меден рудник” ще бъде отслужена тържествена света литургия от сливенския митрополит Йоаникий и бургаското православно духовенство. След това предстои тържествена сесия на Общинския съвет, където ще бъдат връчени отличията на почетните граждани на Бургас. Сесията ще започне от 9:30 часа”, обясни Петър Парушев.

След сесията пред сградата на Общината ще бъде проведен ритуал по издигане на националния, общинския и европейския флаг. Ритуалът ще се осъществи съвместно с Военноморска база Атия. Веднага след това в градинката до Часовника ще бъде осветена обредната Никулденска трапеза, както и рибният курбан, който ще бъде раздаден на бургазлии и гости на града пред Общината. Рибен курбан ще се раздава и на още две места в града – до храм „Св. Николай Чудотворец” в ж. к. „Меден рудник” и в рибарското пристанище в Сарафово.

„След като в градинката до Часовника приключи освещаването на обредната трапеза и рибния курбан, ще започне литийното шествие, което е с маршрут от Община Бургас до моста, където ще се хвърлят цветя в морето . Това се прави с цел да се отдаде почит и признателност на загиналите моряци и рибари”, разказа още Парушев.

От 11:30 часа в Морското казино ще бъде открита изложба „Спортната слава на Бургас”, а в 13:00 ч. в Дружеството на художниците ще се връчат наградите Художник на годината и Бург на годината.

 „Ще бъде обособено също така и едно Никулденско градче в градинката до Часовника, където ще има представена стара бургаска къща, ще бъде представен и един от символите на Бургас – Грамофонът, както и кораб с рул, където всеки ще може да си направи снимка. По този начин се стремим да уловим морския дух на Бургас”, коментира Петър Парушев.

По традиция кметът Димитър Николов кани всички именници за обща снимка. Това ще стане в 13:30 часа пред сградата на Общината.

„Финалът на тържествата е фактически големият Никулденски концерт, който ще започне в 17:30 ч. на площад „Тройката”. Тази година водещи на концерта ще бъдат актьорите Димитър Рачков и Милена Маркова – Маца. Участие ще вземат Тони Димитрова, Рафи, фолклорен ансамбъл „Странджа” и квартет Destiny ”, каза в заключение Петър Парушев.

Тази година светлините на коледната елха ще бъдат запалени от бургаския представител на тазгодишното издание на детската Евровизия Иван Стоянов и кмета Димитър Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама