Зазимяват уникалните мозайки на Голямата базилика в Пловдив

11:41, 02 дек 15 / Култура 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникалните римски мозайки на Голямата базилика се подготвят за зазимяване, видя репортер на Пловдив Topnovini.bg.

Специалистите ще ги покрият с геотекстилна материя, като преди това мозайките ще бъдат бордирани по краищата, за да не се рушат.

За зимната подготовка се използва пясък и геотекстил - материал, който е дишащ и пропусклив и по този начин не се задържа влага, която би могла да увреди находките. Мозайките не се запарват и няма опасност да им бъдат нанесени вреди.

Преди зазимяването находките ще бъдат заснети с дрон. Тази есен специалистите откриха ценен втори слой мозайки, разположени на много по-голяма площ, което дава основание да се смята, че размерът на архитектурата е доста по-голям от очаквания.

Припомняме, че Община Пловдив започна работа по включване на Голямата базилика в обектите, признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство в България. Плановете на Общината са цялата площ на базиликата да бъде разкрита. За целта през март 2016 г. ще бъде въведена нова организация на движението около обекта. Улиците край Голямата базилика ще бъдат затворени, а за шофьорите ще се определи алтернативен маршрут.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама