НАТО покани Черна гора за 29-та страна член

11:46, 02 дек 15 / Свят 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Външните министри на страните членки на НАТО поканиха Черна гора да стане част от Алианса.

"НАТО взе историческото решение за начало на преговори за приемането на Черна гора, заяви Столтенберг. Ние каним министъра на външните работи и министъра на отбраната на Черна гора да участват в заседанията", добави генералният секретар на Алианса, цитиран от ТАСС.

Поканата проправя пътя за бившата комунистическа страна да стане 29-ият член на НАТО – ход, против който Русия многократно се е обявявала, защото според нея това би застрашило стабилността на Западните Балкани, анализира "Ройтерс".

"НАТО и външните министри взеха историческото решение да започнем преговори за присъединяването на Черна гора като 29-тия член на алианса", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на фона на бурни аплодисменти от външните министри в централата в Брюксел. На срещата присъстваха Заместник министър-председателят и министър на външните работи и европейската интеграция на Черна гора Игор Лукшич и министърът на отбраната професор Милица Пеянович-Дуришич. 

"Това е само началото на пътя. На Черна гора й предстои да продължи процеса на интензивни реформи, в това число в борбата с корупцията и укрепването на обществената подкрепа в страната по процеса на присъединяване към НАТО", продължи Столтенберг.

"Това е исторически ден за Черна гора и Западните Балкани", заяви министърът на външните работи и евроинтеграцията на Черна гора Игор Лукшич.

Участниците в срещата не посочиха евентуална дата за завършването на преговорите и приемането на страната в НАТО. Очаква се преговорният процес да протече бързо и до година-две балканската държава да се присъедини към Алианса.

През 2003 г. Черна гора се присъедини към програмата на НАТО "Партньорство за мир", въпреки че все още бешев състава на федерацията със Сърбия. През 2006 г., след като обяви своята независимост, Черна гора потвърди участието си в програмата на Алианса. През 2009 г. тя получи План за действие за членство в НАТО.

Припомняме, че в белгийската столица вчера и днес се провежда двудневна среща на външните министри на северноатлантическия съюз. Основните теми, които бяха обсъдени са кризата в Сирия и отношенията с Русия. Министрите коментираха и как в бъдеще да се избягват инциденти като този, при който Турция свали руски изтребител. След заседанието вчера генералният секретар на Алианс Йенс Столтенберг заяви, че всички държави членки на Алианса са коалциия срещу терористичната организация "Ислямска държава". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама