Хoтел "Риу Хелиос Парадайз", свързан с Валентин Златев, влиза в битка за "Сграда на годината 2015"

11:51, 02 дек 15 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от най-големите хотелски комплекси по Южното Черноморие - "Риу Хелиос Парадайз" между Слънчев бряг и Свети Влас, ще се бори в категорията "Хотели и ваканционни комплекси" в рамките на конкурса "Сграда на годината", показа проверка на Topnovini.bg. Луксозният комплекс е на свързаната с Валентин Златев компания "Тера Тур Сервиз". Само на първия етап в изграждането на хотелския комплекс бяха вложени 100 млн. лв.

История на парцела

На времето на мястото на парцела се е простирала Специализираната болница за рехабилитация (СБР) "Свети Влас – Слънчев бряг". В края на 2001 г. за 3.75 млн. лв. "Тера Тур Сервиз" придобива 75% от акциите на дружеството, собственик на санаториума, заедно с включените в активите му земи. След това фирмата купува и останалите 25% от акциите на "СБР Свети Влас - Слънчев бряг", а в края на 2006 г. дружеството взима и 16-годишна концесия на близкия морски плаж.

Кои са „Тера Тур Сервиз”

"Тера Тур Сервиз" e част е от холдинговата структура "Агрохолд", която се свързва с бащата на директора на "Лукойл България" Валентин Златев – Васил. Холдингът е основан през 1995 г. с мажоритарен собственик кипърското дружество "Агриуей холдингс лимитед" и председател на съвета на директорите Васил Златев. Има дялови участия във фирми с дейности в различни направления – търговия с горива, земеделие, ловни стопанства. "Тера тур сервиз" управлява проектите на групата в недвижимите имоти и туризма. Сред тях са голф клубът в Правец заедно с жилищните имоти и хотелската база "Риу Правец Ризорт", спортен комплекс "Правец" и ловното стопанство в района. На морето "Тера тур сервиз" е инвеститор в хотелите "Риу Хелиос" в Слънчев бряг, "Лука Хелиос Бийч" и "Риу Хелиос Бей" в Обзор, както и в комплекс "Свети Влас Ризорт". С "Агрохолд" се свързва и столичният хотел "Сердика".

Как изглежда днес комплексът

Основната сграда "Риу Хелиос Парадайз" е с форма, близка до подкова, със стаи, изцяло ориентирани към морето. Архитектурният образ на сданието е вдъхновен от регионалната архитектура и по-конкретно византийското наследство на Балканския полуостров, с умишлено търсено „дворцово звучене“. Всичко е решено в топли, естествени цветове.

Към основния билдинг има ресторанти в различен стил, предлагащи разнообразна кухня.

Външните пространства са богато озеленени, като са предвидени водни атракции, различни басейни, оборудвани с множество съоръжения, воден бар, специален ресторант за дневно хранене в отделна сграда и детски хоби мини клуб. Към обекта е изграден плажен ресторант и бар.

За конкурса                                          

Според регламента на конкурса "Сграда на годината", наградата се присъжда на инвеститора, проектанта и главния изпълнител на сградата. "Риу Хелиос Парадайз" е проектирана от "Вамос" ООД, архитект е Франциско Хернанз. Изпълнител е фирма "Планекс" ООД, конструктор е "Терас А" ООД, а инвеститор е "Тера Тур Сервиз" ЕООД.

Процесът по оценяване на сградите се извършва от 24-членно жури, съставено от представители на професионалните и академични общности, браншовите организации и на водещи компании от бизнеса. Критериите са комплексни и включват локация и достъп, прилежаща инфраструктура, интеграция и опазване на околната среда, архитектурна концепция, качество на изпълнение, ефективност на заложените продукти и решения и др.

Вотът ще стане ясен в деня на официалната церемония, която ще се състои на 9 декември в столичния "София Ивент Център" и ще се излъчи по БНТ 1 и БНТ Свят в навечерието на Коледа.

Гласуването започна вчера и ще продължи до 09 декември.

Останалите участници в категорията

"Harmony Suites 3", намиращ се в най-големият курортен комплекс по българското Черноморие Слънчев бряг. Комплексът е близо до Свети Влас и се разполага на 4268,60 кв.м.

"Harmony Palace" е другият номиниран в конкурса. Разположен е в централната част на Слънчев бряг само на 400 метра от плажната ивица. Шири се на 4253,66 кв.м площ.

Ваканционна жилищна сграда "Амур" се намира в Несебър и е с разгъната застроена площ от 1964.16 кв.м. Жилищна сграда "Amour" е част от ваканционен комплекс, съставен от четири сгради, чиито парцели са разработени като общ голям богато озеленен двор с два открити басейна със сладка вода, един открит басейн със солена вода, игрище за мини голф, детски кътове, тенис игрище, малък романтичен площад с ресторант и магазини. Сградата е третата проектирана и построена в комплекса.

Ваканционна жилищна сграда "Естебан Сорея" е с разгъната застроена площ от 7192,78 кв.м., която е разпределена в пет основни етажа и две подпокривни нива. Жилищната сграда "Esteban Soraya" е част от ваканционен комплекс в Несебър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама