АБВ отново поискаха оставката на Христо Иванов

12:02, 02 дек 15 / Политика 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От АБВ отново поискаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Този път причината е скандалът с Европейската комисия около "Яневгейт". За искането си съобщиха председателят на партията - президентът Георги Първанов и заместникът му Румен Петков на пресконференция в Народното събрание, предаде репортер на София Topnovini.bg.    "С болка и със съжаление трябва да отбележим, че сме единствената държава от ЕС, в която министър е позволил или да бъде употребен в една грозна спекулация, или е спекулирал с Европейската комисия. Това се възприема от министър-председателя като нещо, което е в реда на нещата", посочи Петков и попита премиера Бойко Борисов дали счита ли, че е нормално министрите да лъжат от името и за сметка на Европейската комисия.    Според лидера на АБВ президента Георги Първанов правосъдният министър Христо Иванов е основната пречка за това да се случи бързо, ефективно и работещо съдебната реформа в това число и в конституционната ѝ част.   

Относно изтелките записи от разговори между бившите съдии от Софийски градски съд Румяна Ченалова и Владимира Янева Петков каза, че очевидно записите, които "излизат на час по лъжичка", са незаконен инструмент и целят префокусирането на общественото внимание в едни скандални съдебни отношения, в които определени фирми били окаляни. 

 

Според Петков някои политически партии са използвали този скандал в една или в друга посока.

 

"Спомняте си изявленията на представители на Реформаторския блок по време на скандала след изявлението на френския посланик в една от българските телевизии. Веднага след това и при започване обнародването на записите - един доста дълъг сериал, който никой не знае до къде ще стигне", обясни бившият вътрешен министър и допълни, че е прибързано да се говори по тази тема, преди да бъде направена проверка.

 

"Ако някой може да излезе и да докаже, че е извършван натиск от страна министър-председателя, главния прокурор или председател на съд върху някой съдия, да излезе и да го каже пред обществото", призова той.  

 

По думите му при разговора на двете съдиики едната дърпала другата за езика и тя изсипала едни твърдения "за разговори с Пешо и с Тошо". 

 

"Това са твърдения и ние не искаме да бъдем участници в един един такъв спекулативен подход", категоричен е Румен Петков. 

 

Попитан как може да бъде разследван главният прокурор, за да бъде изяснена истината, Петков каза, че практиката е да се извършва съответното досъдебно производство, което може да бъда разпростряно върху всеки гражданин на България. В това число върху министър-председателя и върху главния прокурор.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама