В ново писмо от Еврокомисията искат проверка по "Яневагейт"

12:36, 02 дек 15 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В ново писмо от Европейската комисия отново опровергават, че са искали оттеглянето на главнияпрокурор Стир Цацаровпо скандала Яневагейт", но пък припомнят, че част от монитаринга на България е дали разследва подобни твърдения за корупция по високите етажи на властта. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Христо Иванов след заседанието на Министерския съвет. Писмото е адресирано до вицепремиера Меглена Кунева и до него.  

"Не съм бил подведен по никакъв начин. Вчера пристигна писмо от зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франц Тимерманс, което е адресирано до г-жа Меглена Кунева с копие до мен. В него се казва, че твърденията за това, че Европейската комисия е искала нечия оставка са неверни, но се казва, че част от критериите, които комисията прилага за мониторинга, е наблюдението дали България прави проверки, когато има подобни твърдения за корупция по високите етажи на властта“, заяви Христо Иванов 

Коментарът на Христо Иванов е по повод случая с публикуваната от „Медиапул“ информация, според която от Европейската комисия са поискали временното отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров и размяната на реплики между него и главния прокурор по време на последното заседание на ВСС. Официален представител на ЕК реагира веднага като опроверга твърдението.

Правосъдният министър обясни, че мониторингът от страна на комисията е напълно нормално нещо и е част от работата й в случаи на корупция в съдебната власт.

„Когато в България се чуват имена на хора на високи съдебни длъжности и се говори за търговия с власт, съмнения за корупция – това трябва да се проверява. Това е нещо, за което комисията многократно е настоявала, настоява и в този случай. Сутринта имах среща с експертната мисия на комисията, която е тук в момента. Тази тема зае 70% от времето на дискусията. Така че, тази истерия за това, че имало някакво подвеждане и фалшификация е просто един опит да се смени темата. Радвам, че от днес сме в ситуация, в която и ВСС, и прокуратурата проверява фактите и сега остава да изчакаме проверката“, обясни Иванов.

Правосъдният министър Христо Иванов обяви, че не вижда признаци за разклащане на управляващата коалиция след скандала "Яневагайт". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама