АБВ пак плаши да напуска коалицията, ГЕРБ били високомерни

12:45, 02 дек 15 / Политика 25 668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В обстановка на липса на сериозен диалог между коалиционните партньори в управлението ние усещаме едно високомерие от страна на партията мандатоносител ГЕРБ. Това ми напомня един друг критичен период от пролетта на тази година, когато преосмисляхме подкрепата си. 

 

Това обяви на пресконференция в Народното събрание лидерът на АБВ - президентът (2002-2012) Георги Първанов, предаде репортер на София Topnovini.bg. На събитието присъства голяма част от ръководство на партията - зам.-председателят ѝ Румен Петков, зам.-председателите на ПГ на АБВ Кирил Цочев и Мариана Тодорова. 

 

Заради неподкрепените предложения при приемането на държавния бюджет за догодина от АБВ обявиха, че няма да подкрепят предвидената актуализация на бюджета за 2015 г.   

 

Първанов изтъкна, че на финала на закона за бюджета, който определя характера, стабилността и възможностите на едно управление, АБВ са имали своето решение да го подкрепят на първо и в по-голяма част на второ четене. Тази подкрепа трябвало да се тълкува като стремеж за запазване на стабилността на управлението. 

 

"Имам усещането, че силният резултат на ГЕРБ на местните избори им е повишил самочувствието прекалено. Някои депутатите от ГЕРБ, които имат ключови позиции в парламентарните комисии, са си вдигнали малко повече носа", критичен бе президентът. 

 

Според Първанов липсите на политики е ключовият проблем по отношение на бюджет 2016 г., от който недоволства партията му. 

 

"Предложенията на някои други парламентарни групи от мнозинството се приеха. Правят се коледни подаръци на някои партии, а в същото време разумните и работещи предложения на АБВ се игнорират", обясни Георги Първанов. 

 

По думите му това не е ревност и не е въпросът кои са тези два, три или повече подаръка. "Въпросът е принципен, защото в коалицията има партньори и по-партньори", каза Първанов. 

 

Сред исканията исканията на АБВ, които не бяха уважени в бюджета за догодина, бяха допълнителните 16 млн. лв. за Министерството на труда и социалната политика за увеличаване на заплатите в  Агенцията по заетостта и в Агенцията за социално подпомагане. 

 

"Там заплатите на социалните работници - хора с висше образование, са 350 лева и са по-малко от помощите, които раздават на социално слабите", каза Мариана Тодорова. 

 

По думите ѝ са били искани и още 17 млн. лв за политики за хората с увреждания, тъй като за тях също не са били предвидени средства. Бюджетът на Българската академия на науките (БАН) също не бе увеличен с исканите от АБВ 12 млн. лв.

  "Не срещнахме подкрепа от мандатоносителя ГЕРБ, а считаме, че сме напълно прави да искаме тези средства. Първо, защото Министерството на труда и социалната политика е единственото, което не е поискало актуализация на бюджета си за 2015г. Второ, защото увеличенията обхват и размер на средствата за пенсии и детски надбавки идва от това, че са направени тази година реформи в сектора, а не идва допълнително държавно субсидиране", поясни Тодорова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама