Цветлин Йовчев обвини Атанас Атанасов и Веселин Вучков за "Червеи" (обновена)

12:50, 02 дек 15 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вътрешният министър в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев обвини директно депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов и близки до него хора за скандала "Червеи". Той направи това предположение по време на разпита си по добилото голяма популярност дело, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По думите му Атанасов е работил в полза на лични и групови интереси, за да "съчини" този скандал, но не и на партийни интереси. „Той гледа на властта, както е гледал Алековият герои Бай Ганьо солунската митница“, каза Йовчев по отношение на Атанасов.

Йовчев нареди до Атанасов и бившият министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов“ Веселин Вучков. Той се е поддал на натиска, защото е бил притиснат от три страни, каза Йовчев. Но отказа да разясни кои са тези страни.

Атанасов и Вучков са искали да сложат в ръководството на Министерството на вътрешните работи свои хора. Те са „водени от корпоративни интереси“ и са се опитали да направят „неуспешен метеж“, смята той.

"Ако това е мегаделото в България, значи сме бутафорна държава", каза още бившият министър на вътрешните работи. По неговите думи една от причините, за да се занимаваме с „Червеи“, е да бъде поддържана представата, че са извършвани безобразни неща от държавата. Той допълни, че това е „помия, върху която газим“. И тя се излива и върху изпълнителната власт, и върху съдебната власт.

В свидетелските си показания пред съда Йовчев каза, че служители в дирекция „Комуникационни и информационни системи“ (КИС) са дали неоторизиран достъп на външни лица. Тяхната цел е била да проверяват клиенти на търговски банки дали са криминално проявени. Той е получил сигнала от обвиняемия по делото бивш директор на дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов. Той от своя страна е бил уведомен от служителя на МВР Евтим Евтимов.

Това е довело до разпореждането му да се създаде работна група за състоянието на сигурността в МВР. Йовчев е дал задачата на хора от ДАНС, защото „не можех да възложа на служители, които са в системата на МВР да проверяват себе си“. Проверката е разпоредена устно от него, без документ.

По неговите думи тези, които имат пълен достъп до системата на МВР, могат да направят всичко. Това включва триене и маипулиране на лог файловете, без да оставят следи. Дори може да бъде направено да изглежда, че друг е променл данните. Такива хора има в КИС, коментира той. Но не се знае кои са лицата, защото те могат да дадат потребителското си име и парола на всеки.

По делото бяха разпитани също бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев. На 3 декември пред съда ще се явят и последните свидетели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама