Меглена Кунева: България ще организира 2500 събития като ротационен председател на ЕС

13:08, 02 дек 15 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България ще се ангажира с 2500 събития, поемайки председателството на Съвета на Европейския съюз през юни 2016 г. Около 80% от събитията ще се проведат в Брюксел. Това обяви вицепремиерът Меглена Кунева, след като представи в Министерския съвет първия отчет за изпълнение на плана за подготовка на българското председателство.

„Определени са 135 лица за председатели на работни групи. Очакваме още около 30 позиции за председатели и зам.-председатели. Министерствата, които още не са дали председатели на работни групи са Министерството на финансите, Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика, МОСВ и Министерството на образованието“, каза Кунева.

Тя обясни, че се разработва проект на централизирана програма за обучение, която обхваща периода 2016-2018 г. "През тази година са започнали пилотни обучения за експертите по европейските въпроси, работни посещения и стажове", добави Кунева.

Като подходящи места за провеждането на заседанията са определени НДК и резиденция „Бояна“. Кунева обясни, че по отношение на комуникационната стратегия и културната програма до края на годината ще бъдат изработени концепции за тема и визия на председателството, социологическо проучване за информираността на българското общество и изработване на концепция за работа с медиите.

Кунева каза още, че вече са проведени първоначалните консултации с останалите две страни от тройката на председателството – Естония и Великобритания, както и срещи с представители на Европейската комисия и Европейския парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама