Откриха изложба в Шумен, посветена на евреите

13:21, 02 дек 15 / Култура 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мобилната изложба “Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности – гарант срещу омразата в обществото” бе открита днес в Регионалния исторически музей (РИМ) в Шумен. На откриването присъстваха директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. д-р Николай Ненов, ръководителят на проекта Цвета Ненова и Бета Хараланова от шуменския музей.

Изложбата с документални материали показва резултатите от теренно етноложко проучване на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна. Състои се от постери с текстове и изображения, откъси от видео-интервюта, аудио илюстрации.

Изложбата е част от едноименен проект, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Той се реализира от сдружение „Европейски пространства 21“ в партньорство с регионалните музеи в Русе, Шумен и Варна.

Изложбата проследява еврейските общности по линията на модерността от началото на 20 век до наши дни.

По проекта са направени общо 30 интервюта с продължителност от 30 минути до час и половина. Записите са публикувани в сайта pametta.com. От Шумен са записани 10 души. Общо 30 са евреите в Шумен, в Русе живеят около 100 семейства, а най-многобройна е общността във Варна.

Таблата и постерите показват различни сфери от живота на еврейската общност у нас.

Експозицията започва с табло посветено на нобелиста, роден в Русе, Елиас Канети. Минава през поминъка, търговията, културния и светски живот.

Голям интерес предизвикаха фотосите от празника Пурим, който е посветен на избавлението на евреите от египетско робство.

“Пурим е най-веселият празник в обредността на евреите. На него децата се маскират, а възрастните пеят и танцуват, пие се много вино”, разказа Бета Хараланова и допълни, че за празника се приготвят специални блюда – ушите на Аман, които представляват вдлъбнати триъгълници от тесто запълнени с конфитюр, косите на Аман са спагети със специален сос, а пръстите на Аман представляват малки рула с пълнеж.

Характерно за празниците на евреите е, че те са подвижни и всяка година са на различна дата, защото са подчинени на лунния календар.

Най-атрактивния експонат в изложбата бе радиоапарат произведен през 1937 година и принадлежал на еврейско семейство. Вещта е със собствена история, разказана от притежателите му. В началото на 40 години на ХХ век радиото е конфискувано, но след 9 ІХ 1944 година е върнато на семейството. Днес наследниците на фамилията от Русе са дарили ценната вещ на музея в дунавския град.

Изложбата “Страдание и спасение” ще остане в Шумен до края на декември.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама