В РУ представиха книгата „Ритъм в единството“ на Александър Недков

13:47, 02 дек 15 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Както ви информирахме днес, 2 декември, академичната общност на Русенския университет отбелязва тържествено 60 години от създаването на Университетския спортен клуб „Академик“ и 55 години от регистрирането на Спортно-туристическото и природозащитно дружество „Академик“. 

На двете годишнини беше посветено и представянето на книгата „Ритъм в единството“, написана от спортния журналист Александър Недков. В нея той проследява развитието на спорта и туризма в Русенския университет от създаването на Университетския спортен клуб „Академик“ през 1955 г. и Спортно- туристическото и природозащитно дружество „Академик“ през 1960 г. до наши дни.

Чрез своя характерен стил на едновременно интерпретиране на важни исторически факти и дребни на пръв поглед подробности от ежедневието, авторът превръща своите читатели в съпричастни свидетели на един непрекъснат процес на обогатяване и усъвършенстване на спортната база и свързаните с това успехи на студентския спорт, съобщиха от РУ "Ангел Кънчев". В книгата е публикуван богат снимков и статистически материал, разпределен по десетилетия.

"Осма книга със спортна тематика. 60 години академичен спорт- начинът, по който се развива обучението, общофизическата подготовка и спортната в РУ, всичко това говори за един далечен замисъл, който според мен в 60-ата годишнина е изпълнен. В РУ спортната дейност не е самоцел, а е процес на втъкаване в единството, в което се развива Висшето учебно заведение. 

Искам да кажа колко здраво, целенасочено е работено в РУ за развитието на академичния спорт и на туристическата дейност. Що се отнася до постиженията- двете комплексни четвърти места и едното шесто- това си е завоевание за университета в съперничество с 20-25 висши учебни заведения и подчертавам- винаги в съперничество с НСА.

Лично аз отчитам, като най- значимо, изтъкнато присъствие на двойката акробати Петко Петков и Димитър Русанов. В никакъв случай не подценявам другите постижения, но двамата са от русенската школа и продължили и се извисили като спортисти на Олимпиади, Световни и Европейски първенства от името на Русенския университет.

И още нещо- още през 1963-та година баскетболният отбор "Академик" Русе е на трето място в турнира за Купата на България и отделно на първо място при младежите", каза Александър Недков. "Бих си пожелал да се върнат водните спортове в РУ, както плуването, така и водните ски. Това е моята лична мечта- Русенският университет да развива водните спортове", допълни още авторът на книгата. 

Кулминация на празника е тържественото събрание- концерт в Канев Център. Тогава ще бъдат обявени победителите в анкетата „Спортист на седмото десетилетие на Русенския университет“ и ще бъдат наградени студентите, постигнали високи резултати в областта на спорта и туризма.

Общо 60 преподаватели, спортни деятели, спортисти и журналисти номинираха 23-ма студенти, постигнали високи успехи на спортното поле в периода от 2006 до 2015 г. На церемонията ще бъдат отличени заелите първите десет места в анкетата.

Пред академичната общност и пред спортната общественост на град Русе ще бъдат представени още от спортните успехи на студентите през 2015 г., приносът на преподавателите и треньорите за постигане на тези успехи и съпричастността на академичното ръководство в развитието на спортната база.

Ето и: ПОБЕДИТЕЛИТЕ В АНКЕТАТА „СПОРТИСТ НА СЕДМОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ“

ТОДОР СЪБЕВ – карате-до, джу джицу, двукратен световен шампион, европейски златен медалист, многократен балкански и републикански шампион ИВАЙЛО КАМЕНАРОВ – спортно ориентиране и кросово бягане, 31 кратен шампион на страната, многократен балкански и студентски шампион, участник на 11 световни първенства за мъже и призьор от световни студентски първенства ВЕСЕЛА ГЕОРГИЕВА – тенис на маса, многократен студентски шампион, участник на две световни студентски първенства, състезател на СКТМ “Дунав“ ВАЛЕРИ  ВЕЛИКОВ – джудо, бойно самбо, ММЕ, европейски шампион на смесени бойни изкуства, призьор от световно първенство, шампион на България, двукратен студентски златен медалист АЛЕКСАНДРА РИБАРОВА – лека атлетика, двукратен студентски шампион, шампион на България при жените-многобой АНГЕЛ ПАВЛОВ – волейбол, трикратен шампион на летни университетски игри, призьор на националната универсиада, избран за най-добър нападател на студентските турнири ГЕОРГИ МИНКОВ – баскетбол, двукратен държавен студентски шампион, участник в световно и европейско студентско първенства, състезател на БК „Дунав“ СТАНИСЛАВ КОСТАДИНОВ – лека атлетика, балкански и студентски шампион, призьор от държавни първенства ТАНЯ СТОЯНОВА – лека атлетика, трикратен студентски шампион, балкански златен медалист, републикански вицешампион

     10. ХЮСЕИН КЕХАЙОВ – спортно ориентиране и кросово бягане, двукратен студентски шампион, вицешампион             на България, национален състезател-участник на Световното студентско първенство- 2014 година, съобщават още от РУ "Ангел Кънчев".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама