Турция не трябва да бъде част от ЕС, смята Саркози

14:22, 02 дек 15 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция не трябва да става член на Европейския съюз и е грешно да се позволява на Анкара да вярва, че може да стане част от Общността. Това заяви предишният президент на Франция Никола Саркози в ефира на радиостанция Europe 1.

"Това е грешка – да караме турците да вярват, че могат да се присъединят към Евросъюза. Ние трябва да имаме тесни отношения с тях и общи интересни. Но страната не трябва да влиза в Блока", изтъкна Саркози.

Преговорите за влизането на Турция в ЕС нееднократно се усложняваха от различни разногласия, които доведоха до тяхното преустановяване. Главно препятствие остава спорът за Кипър.

Преди дни Брюксел и Анкара одобриха споразумение за мерки за борба с миграцията, в рамките на което ЕС ще отпусне на Турция 3 милиарда евро и активира преговори за членство. По този повод предшественика на Франсоа Оланд заяви, че трябва да се прави разлика между политическите бежанци и бягащите от войната. „Целта е да се спечели войната в Сирия и връщането на мира в страната. Целта не е всички сирийци да живеят в Европа“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама