Община Русе: Санкции очакват превозвачите, които опитват да манипулират електронната система за таксуване

14:51, 02 дек 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Некоректно е служители във фирмите за градски транспорт да обясняват, че системата не работи, и затова не могат да издават съответните електронни билети. След няколко сигнала че системата не работи, от Община Русе направихме пълна проверка на всички превозни средства на градския транспорт, на които е монтирана системата. Оказа се, че само в две от тях има проблем, и той е причинен умишлено. Трябва всички граждани да знаят, че ако в превозно средство им се обясни, че системата не работи, поради което те трябва да си плата 1 лев без да им се издаде някакъв платежен документ, това е грубо нарушение, и ги приканваме да подадат сигнал". Това заяви на пресконференция днес зам.-кметът инж. Димитър Наков.

Той призова да се подава възможно най-пълна информация за нарушителите - номер на линията, на превозното средство, часа в който се е случило това. От днес вече са започнали и масирани проверки на назначените контрольори, които са предвидени по проекта за Интегриран градски транспорт. Идеята е те да подпомагат пътниците и хората, които още не са свикнали с новата система. 

"Към фирмите, които осъществяват превоз обаче няма да има никаква прошка, ако те умишлено не ползват системата за таксуване или ги изключват. Ние няма да позволим това да продължава така, и искаме да пресечем в зародиш всякакви опити за манипулации и измами", категоричен бе Наков. 

Стана ясно още, че в града е пристигнал и представител на фирмата - изпълнителя на поръчката, който също ще следи за работата на техниката, и дали реално тя създава проблеми. 

Наков коментира още, че не може да продължава практиката с прехвърляне на билетчета от кондуктора, тъй като билетът има уникален код, и при пристигане на последна спирка става невалиден. Той дори намекна, че е възможно това да е причина някои служители в транспортните фирми да се опитват да манипулират системата. Бе припомнено, че превозвачите са подписали договор, в който се задължават да се грижат за инсталираното оборудване, и Общината ще е стриктна по този въпрос. "Ако трябва, ще стигнем и до нова поръчка за градския транспорт", категоричен бе Наков. 

Що се отнася до работата на цялостната система, в момента се изработва подробно разписание по спирки, за да може да се каже кога ще пристигне на съответната спирка съответното превозно средство по маршрута. След реализацията на този график, нито един от превозвачите няма да има извинение за закъснения или избързвания, и също ще подлежат на санкции за подобни практики. Изобщо пък не можело да става дума за пропускане на маршрут, дори при настоящите строително-монтажни дейности в града. 

На журналистически въпрос дали се предвижда да има градски транспорт в Новогодишната нощ, а и по принцип, Наков обясни, че в момента се извършват най-належащите довършителни действия по приключване на проекта, след което вече е възможно да се водят преговори с превозвачите. Те не могат да бъдат задължени да осигуряват услуги в различни часове, Община Русе може само да им препоръча нови графици. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама