Лавров ще изслуша турския си колега в Белград

14:55, 02 дек 15 / Свят 25 215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне в Белград с турския си колега Мевлют Чавушоглу, пише „Хюриет“, цитирайки РИА Новости.

Изданието посочва, че Лавров е коментирал темата след визитата си в Кипър. "Турската страна настоява за провеждането на лична среща“, заявил е руският външен министър по време на пресконференция в Никозия. "Ще приемем поканата и ще чуем какво има да казва министър Чавушоглу", допълнил е руският министър. Това ще бъде първата среща между високопоставени политици от Русия и Турция след свалянето на руския самолет Су-24 от турските военновъздушни сили, което доведе до сериозно обтягане на отношенията между двете страни.

Евентуалната среща между Лавров и Чавушоглу ще се състои или на 3-ти, или на 4 декември, в рамките на срещатата на министрите на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Белград.

До момента няма официално потвърждение от руската страна.

Още след свалянето на руския бомбардировач Су-24 на 24 ноември, Чавушоглу предложи среща на Лавров в Белград. Неколкократно Анкара посочи, че за Турция е важно да запази "отворени канали за комуникация" с Русия. До този момент Лавров е единственият руския държавник, който в най-голяма степен спазва умерен тон по отношение на Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама