АЕЖ осъди искането за разследване на Mediapool

14:56, 02 дек 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) остро заклейми в декларация искането на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев ДАНС да разследва сайта Mediapool заради публикация в него. 

АЕЖ нарече искането на Главчев „опасен прецедент“. 

Припомняме, че Главчев направи коментара си в предаването „Беновска пита“ на Канал 3 по повод публикация на Mediapool от преди седмица със заглавие „ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор“. То вкара в обяснителен режим Европейската Комисия, която на следващия ден публикува писмо, в което уточни, че не е искала оттегляне на Сотир Цацаров. 

София Topnovini.bg публикува текста на декларацията на АЕЖ, без редакторска намеса“

В неделя зам.-председателят на парламента Димитър Главчев призова през ефира на телевизия “Канал 3” специалните служби, посочвайки конкретно ДАНС, да извършат проверка насочена срещу сайта Mediapool заради твърдяно “разклащане на институции”(целият пасаж, можете да видите долу).

Подобен призив, отправен от орган на власт, какъвто е зам.-председател на Народното събрание към специална служба, имаща контраразузнавателни функции и насочен срещу издание, е недопустим в едно демократично общество, в което свободата на медиите е призната от властите ценност.

Считаме, че призивите на зам.-председателя на парламента медии да бъдат проверявани за това как са се сдобили с информация са опасен прецедент, който може да наложи атмосфера на сплашване и да провокира автоцензура.   Публикуваме и изказването на Димитър Главчев, което стана повод за настоящата позиция. Текстът е свален е предаването на Канал 3 "Беновска пита": 

"Димитър Главчев: Ако тука това е вярно наистина тука вече става въпрос за разклащане на институции. И аз призовавам и служби, специалните служби, които имат такава насоченост да се заемат с това.

Водещ: Кои специални служби, ДАНС?

Димитър Главчев: Не съм много специалист, да ДАНС примерно, е те такава една от тези специални служби, разузнаването.

Водещ: Какво да направи ДАНС?

Димитър Главчев: Ами да разследва случая. Има вече достатъчно информация.

Водещ: Кой случай?

Димитър Главчев: Случаят с писмото до Европейската комисия. Как се появил в едно електронно издание това писмо с всичките отговори, пък които се получават от Европейската комисия."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама