Европейската комисия се ангажира официално с екологичните проблеми в Русе

15:30, 02 дек 15 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Евродепутатът Светослав Малинов разпространи отговор от Европейската комисия, дошъл след негово запитване относно замърсяването на въздуха над град Русе през септември, което стана и причина за протести и подписка към европейските институции. 

От кореспонденцията между евродепутата и европейските институции става ясно, че русенският казус е включен в делото срещу България в Съда на ЕС за трайно високи равнища на прахови частици в атмосферния въздух, които представляват значителен риск за общественото здраве. Зоната за следене на качеството на въздуха BG0004, където се намира Русе, е включена в производството за неизпълнение на задължения пред Съда на ЕС (дело C-488/15). 

Прилагаме пълния отговор на Европейската комисия:

Отговор от г-н Вела

от името на Комисията

Комисията е запозната със ситуацията в град Русе.

В Директива 2008/50/ЕО са установени няколко пределно допустими стойности за различни замърсители. Националните административни и/или съдебни органи, отговарящи за изпълнението на директивата, са основно отговорни за проверката на съответствието и разполагат с подходящи средства за решаване на проблема, ако опасенията бъдат счетени за основателни.

Комисията заедно с държавите членки е поела ангажимент да намери подходящи решения на проблемите, свързани с качеството на въздуха, чрез обмен на най-добри практики, редовни семинари и изготвяне на насоки. За да гарантира, че държавите членки предприемат подходящи мерки, Комисията понастоящем работи по редица производства за установяване на неизпълнение на задължения. По-специално, тя заведе дело срещу България в Съда на ЕС за трайно високи равнища на прахови частици в атмосферния въздух, които представляват значителен риск за общественото здраве (зоната за следене на качеството на въздуха BG0004, където се намира Русе, е включена в производството за неизпълнение на задължения пред Съда на ЕС (дело C-488/15). Делото все още не е приключило.

По отношение на конкретния случай на замърсяване на въздуха в Русе, според предварителната оценка на Комисията въз основа на наличните доказателства, проблемът се разглежда от компетентните органи в България. Компетентните органи предприемат мерки за справяне със ситуацията посредством инспекции и измервания на място на качеството на въздуха, като се гарантира спазването на Директива 2010/75/ЕС относно емисиите от промишлеността, чиято цел е свеждане до минимум на замърсяването на въздуха, водите и почвите чрез прилагането на най-добрите налични техники и определянето на пределно допустими стойности за емисиите на замърсители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама