Писанчев: "Червеи" и "Яневагейт" са парчета от един и същи пъзел

15:37, 02 дек 15 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото „Червеи“ и изтеклите разговори между бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова са парчета от един и същи пъзел. Това заяви бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев след разпита му по мегаделото „Червеи“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той добави, че не вижда нищо смислено в това, което става. Според него някой се опитва да дестабилизира институциите. Но „този остров на илюзорното спокойствие много бързо може да бъде разрушен“, каза още той.

По неговите думи „Червеи“ е изкуствено създаден проблем от депутата от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов. Според него е абсурдна информацията, че са подслушвани протестиращи и е извлечена информация от тях.

„Може би някои хора се опитват да се възползват от случая, за да водят някаква тяхна си война или борба“, добави Писанчев.

Той обясни още, че ДАНС е участвала в оперативното дело „Червеи“ с техническата си служба, която е изпълнила искането за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Прилагането им може да става и извън рамките на законовия 6-месечен срок „при едни или други обстоятелства“, уточни Писанев, като каза още, че това може да стане при промяна на вида на престъплението от това в искането за СРС.

Сред разпитаните днес от съда беше и бившият главен секретар на МВР Свтлозар Лазаров. В показанията си той отбеляза, че името му е замесено в скандала с подслушванията, за да бъде отстранен от заеманата длъжност.

„Нито са подслушвани протестиращи, нито имам общо със случая“, коментира той и призна, че върху него е наложен политически натиск. Това е започнало да се отразява и на системата на МВР. Затова подал оставка, като сметнал, че ситуацията ще се промени.

"Политическият натиск продължава и сега", каза Лазаров, като спомена имената на лидерът на ДСБ Радан Кънев, правосъдния министър Христо Иванов и реформаторът ген. Атанас Атанасов. Според него "целта е управляване на определени структури в системата".

От досегашните разпити по мегаделото стана ясно, че къртици в системата на МВР не са разкрити, заради липса на познания за системата за сигурност от страна на оперативните работници. Сред разпитаните са бивши полицейски началници и администратори, пряко свързани със специализираната операция.

Действията по делото "Червеи" са били ръководени лично от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, който днес също се яви пред съда, както и от подсъдимия Тодор Костадинов. Обвиняема е и Владимира Янева, която е разрешила с подписа си прилагане на всички видове СРС-та.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама