Семейство лекари представи Пловдив на Европейската молитвена закуска в Брюксел

15:59, 02 дек 15 / Любопитно 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивско семейство лекари участва в 18-ата Годишна европейска молитвена закуска, провела се в сградата на Европейския парламент в Брюксел днес.

На събитието по традиция присъстваха принцът на Белгия, президентът на Европейския парламент, евродепутати, депутати от националните парламенти, представители на обществени и  икономически организации, на политическия и икономически елит от Европа и Америка, изтъкнати личности, бизнесмени от цял свят, представители на различни религиозни общности.

Това е четвъртата молитвена закуска, която д-р Гюрай Ходжев и доц.д-р Нарцис Калева - Ходжева посещават в рамките на една година.

На 5 февруари те участваха в Националната молитвена закуска във Вашингтон, давана от президента на САЩ Барак Обама. Тогава известното лекарско семейство бяха сред гостите със специална покана от американския президент и с мисията, която си бяха поставили - да разкажат за уникалния си роден град Пловдив, който е избран да бъде Европейска столица на културата през 2019 година.

През месец май те участваха в молитвена закуска в Тирана на балканските жени, два дни след нея в Букурещ на Балканска молитвена закуска.

Историческите корени на Националната молитвена закуска датират от 1935 г., когато група бизнесмени от Сиатъл, виждайки, че нещата в града не вървят добре, се събрали на закуска, за да решат проблемите си. Обсъждали, молили се заедно и с упование в силата на доброта и вярата в Бог участниците в тази закуска в крайна сметка успели да вземат  добри и мъдри решения. Няколко години по-късно американският президент Айзенхауер събрал по-голяма група, включваща политици и сенатори, като превърнал затворената молитвена закуска на гражданите на Сиатъл в Национална молитвена закуска.

Идеята е намерила своето развитие и в Европа. На 1 и 2 декември 2015 г. се проведе 18-та по ред Годишна европейска молитвена закуска. Нейният замисъл е да се търси единството и чрез вярата в Бога, независимо как се нарича този  Бог и коя религия изповядва човек, да се изгражда едно по-добро отношение между хората.

Семейство Ходжеви се връщат в Пловдив утре, 3 декември. Д-р Гюрай Ходжев е официалният представител на водеща частна институция в областта на здравеопазването в Турция.

Доц. д-р Нарцис Калева – Ходжева пък е водещ детски ендокринолог и педиатър, университетски преподавател и завеждащ отделението по детска ендокринология в УМБАЛ "Свети Георги".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама