ГЕРБ намалиха парите за национална сигурност, но увеличиха тези за личната си

16:02, 02 дек 15 / Политика 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бюджетът на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) за 2016 г. ще е 97.3 млн. лв., реши Народното събрание. През настоящата година той бе 107.9 млн. лв.

Намалението на средствата дойде въпреки призивите на опозицията и на част от представителите на управляващото мнозинство. Атанас Мерджанов (БСП) настоя те да бъдат увеличени с 10 млн. лв., от АБВ поискаха 4 млн. лв. допълнително, а Димитър Лазаров (ГЕРБ) внесе предложение за 2 млн. лв. Най-голямо увеличение поискаха от ДПС - цели 40 млн. лв.

“Трябва да обърнем внимание на основните заплахи за страната - от тероризъм, както и бежанската вълна”, каза Светослав Белемезов (АБВ). Той припомни, че се предвижда ДАНС да обработва данните на пътуващите със самолет, което изисква адекватно финансиране.

На фона на всичко това народните представители отпуснаха 2.6 млн лв. повече за НСО. Увеличени са текущите разходи - от 31.6 млн. лв. скачат на 33.7 млн. лв. Разходите за персонал се увеличават от 27.4 млн. на 28.6 млн. лв.

В тази връзка опозицията поиска и 2.5 млн. лв. повече за Държавната агенция “Разузнаване” (ДАР, бивше НРС), за която са предвидени разходи от 20.7 млн. лв., но и това искане бе отхвърлено. “Най-важните звена на държавата не адекватно финансирани”, възмути се Мерджанов.

Депутатите продължават втори ден с приемането на Бюджет 2016, след като снощи стояха в пленарна зала до 22 часа. Днес те отново увеличиха работното си време и ще гласуват до окончателното приемане на текстовете.

На заседанието в сряда бе отхвърлено и друго искане на БСП - да бъде закрита Комисията по досиетата, а средствата да бъдат прехвърлени на Държавния архив. Реформаторският блок обаче остро възрази, като Пламен Славов посочи, че Комисията не си е свършила работата и предстои правомощията й да бъдат увеличени, ако внесеният от него законопроект бъде приет.

ГЕРБ не позволиха и други нови харчове. Въпреки наличния консенсус между депутатите от различни парламентарни групи, те не разрешиха Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Агенцията за ядрено регулиране да получат около 1.7 млн. лв. повече.

175 млн. лв. пък ще бъде дотацията за “БДЖ Пътнически превози”, като исканията за повече средства отново бяха отхвърлени. Георги Свиленски (БСП) припомни, че липсата на достатъчно пари доведе до спирането на 1280 влака в началото на годината, което доведе до протести. Той посочи и че намерението парите от бъдеща концесия на летище София да се прехвърлят за погасяване на дълговете на БДЖ е по-скоро имагинерно, доколкото по закон тези пари трябва да отидат в така наречения Сребърен фонд.

За сметка на това Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии ще получи 25% ръст на бюджета и ще разполага с 255 млн. лв., от които 12.5 млн. лв. субсидия за “Български пощи”.

Народните представители отхвърлиха предлаганите допълнително пари към бюджета на икономическото министерство, за да се изгради инфраструктура в подкрепа на иновациите и на Министерството на регионалното развитие за ремонт на тунели.

Не беше одобрено и предложението на реформаторите парите за фонд "инвитро" да се удвоят през 2016 г. Депутатът Настимир Ананиев посочи, че това е една от стъпките за справяне с демографската криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама