Плевнелиев „за“ независима комисия по случая „Яневагейт“

16:31, 02 дек 15 / Политика 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев подкрепя предложението на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ за създаване на временна парламентарна комисия и комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) по случая „Яневагейт“.

Те ще проверяват всичко относно изтеклите в публичното пространство записи на разговори между бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова. Това стана ясно след срещата на Плевнелиев с представители на „Правосъдие за всеки“, съобщиха от държавния прессекретариат. Според държавния глава е необходимо институциите, които имат правомощия по казуса, да се сезират, за да се намери решение.

„Подходът към проблемите не бива да бъде в краткосрочен план, а да се търсят дългосрочни и устойчиви решения за подобряване на системата“, каза президентът. И подчерта, че законът не бива да се нарушава.

Според Плевнелиев чрез реформа в съдебната система може да се преодолее неефективността на правораздаването. По неговите думи конституционните промени са добро начало, но за осезаеми резултати трябва повече амбиция. Той подчерта и необходимостта от активно гражданско общество, което да предлага и решения.

От „Правосъдие за всеки“ представиха на президента идеите си за съдебна реформа. Те предвиждат повече независимост и оперативна самостоятелност в работата на прокурорите, намаляване на парламентарната квота на ВСС, въвеждане на длъжността на заместник на главния прокурор за борба с корупцията, намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години. Предложенията на инициативата са подкрепени с 5090 подписа на граждани от цялата страна. Те бяха внесени по-рано днес в Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама