Неосъществена циганска сватба доведе до дело за отвличане в Русе

16:51, 02 дек 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неосъществена циганска сватба доведе до дело за отвличане в Русе. Според прокуратурата, престъплението е извършено на 15 септември 2014 г. На първото заседание, което се проведе днес, бяха разпитани редица свидетели, в това число пострадалата Гинка Станчева и близките й, както и роднина на другото семейство.

От показанията стана ясно, че роми от Русе, които, по думите на пострадалата, се занимават с просия, са сгодили дъщеря си, когато е била 12-годишна, за неин втори братовчед. По това време той е бил непълнолетен.

До това се стигнало, защото момичето и момчето се харесали, първоначално без знанието и одобрението на родителите си, а когато любовта им станала известна на по-възрастните, те ги събрали, тъй като младите се искали. Направили годеж и бъдещата младоженка на име Василка отишла да живее в дома на любимия си.

След този факт обаче всяко от семействата имаше свой поглед към историята, която ги доведе до съдебната зала. Според родителите на вече 16-годишната бивша годеница, те не са искали пари за нея. Това заяви и самото момиче от свидетелската банка, а сестра й го потвърди също в качеството си на свидетел.

По думите на Василка и тези на близките й, тя е била принуждавана да краде в чужбина от новите си роднини, които я извеждали от страната под предлог, че я водят на екскурзия. Това била и причината родителите й да дават писменото си съгласие малолетното момиче да бъде извеждано зад граница безпрепятствено.

Тъй като то не искало да се занимава с джебчийство, било тормозено, заяви самото то, както и останалите членове на семейството му. По тази причина годеницата напуснала дома на свекъра и свекърва си и се върнала при родителите си, които одобрили постъката й и си я прибрали обратно.

Семейството на годеника обаче е на друго мнение. Бившата свекърва – Гергина, заяви, че Василка е живяла като принцеса в дома й и никой не я е принуждавал да върши престъпления, нито пък я е тормозел.

Според един от братята на Гергина – Тодор Петров, родителите на Василка са направили търг за нея за 30 000 лева. Тя е била купена срещу 23 000 лв., тъй като на родителите на младоженеца не достигали 7 000 лева. За няколкото месеца, в които Василка живяла при тях, те не намерили сумата, затова майка й и баща й си я прибрали обратно, но без да върнат парите, които взели по-рано за нея. Според Петров, момичето не е тормозено и карано да краде от родителите на годеника си.

Това, според него, се превърнало в причина за възникналия проблем, още повече, че по думите му, Василка била омъжена от родителите си без знанието на бившите си свекър и свекърва, които едва след като научили това, отишли да си искат парите обратно. Имало дори идея да бъде свикано мешерето, което да реши спора.

Това обаче не станало и сутринта на 15 септември 2014 г., според държавното обвинение – петимата подсъдими – Йордан Г., Гергина Г., Румен Г. и непълнолетните Симеон Г. и Иво Г., отвлекли майката на Василка – Гинка. Това потвърди самата тя, а за отвличането говориха и случайни свидетели, един от които е сигнализирал в полицията. След като я похитили, те поискали от близките й 20 000 лева. Според тях, това се прави за отмъщение, че бившата годеница си е тръгнала, а не защото родителите й са взели пари, които не са върнали.

Предстои чрез събиране на още доказателства – нови свидетелски показания, да се изясни въпросът, кои точно са били участниците в престъплението. То пък приключило благополучно, тъй като братята на Гергина отишли да вземат Гинка и да я върнат на семейството й. Докато била в плен, тя не е била малтретирана, а само заплашвана, потвърди жената пред съда.

Според нея и семейството й, бившите им сватове продължават да ги заплашват, а самата Гинка заяви, че преди дни са се опитали да я подкупят да промени показанията си.

Свидетелят Тодор Петров, брат на подсъдимата Гергина пък заяви, че всъщност Гинка, докато са я карали към Русе, е заплашила, че ще ги вкара всичките в затвора и ще им вземе по 15 000 лева. Стана ясно още, че повечето от подсъдимите вече са осъждани, но само един от тях в България, където е лежал в затвора. Останалите с присъди зад гърба си са ги получили в чужди държави.

Подсъдимите ще дават обяснения едва след разпита на всички свидетели, който трябва да се извърши на следващото заседание по делото, стана още ясно днес. В обясненията си те ще изложат тяхната позиция по казуса.

Процесът продължава през януари 2016 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама