Наркодилър моли бургаския съд: Пуснете ме на свобода, имам пет деца

17:03, 02 дек 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд в Бургас разгледа наказателно дело, образувано по жалба на Искрен Стефанов срещу наложена спрямо него осъдителна присъда от Окръжен съд Бургас, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

На 20 юни тази година Бургаският окръжен съд е признал за виновен Искрен Стефанов в това, че на 26 септември 2014-та около 08:50 ч. на ГКПП „Малко Търново" е направил опит да пренесе през границата на страната метамфетамин с тегло 47 443,400 грама на обща стойност 1 186 085 лева. Наркотикът е намерен в неговия личен автомобил „Мерцедес Е 290 ТД”.

Стефанов е заловен при проверка на превозното средство на трасе за обработка на изходящи автомобили от България към Турция. Във фабрични кухини в багажника на мерцедеса са намерени 30 броя пакети с хапчета  метамфетамин.

Решаващият първоинстанционен съд е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият се е отказал от разпита на един свидетел и изслушването на  вещите лица, които са изготвили химическата и съдебно-техническите експертизи. Стефанов е дал съгласие, събраните в досъдебното производство показания и експертните заключения да бъдат приобщени към делото и ползвани от съда при постановяване на присъдата. Съдът му е наложил наказание 10 години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим и глоба в размер на 100 000 лева. Съдебният състав е постановил да се отнеме  в полза на държавата предметът на престъплението - наркотичното вещество, което да бъде унищожено, както и превозното средство, послужило за извършване на престъплението.

Искрен Стефанов обжалва този съдебен акт, като моли да му бъде наложено по-леко наказание. Неговият защитник обоснова молбата с това, че подсъдимият е с чисто съдебно минало и полага грижи за две семейства и пет деца. Той посочи, че е съдействал и на разследващите органи в досъдебното производство.

Прокуратурата е предложила на обвиняемия да се признае за виновен в извършеното престъпление и да сключи споразумение с наказание шест години и половина, но той е отказал. Стефанов е искал делото да влезе в съда, за да се разкрие обективната истина и да бъдат осъдени истинските виновници.

Пред апелативните съдии подсъдимият заяви, че не е виновен и оспорва всички събрани доказателства в наказателния процес, както и изводите, посочени в мотивите към присъдата на първоинстанционния съд.

 „Ако съм автор на това деяние, щях да прекарам наркотика, но не съм. Баща съм на пет деца“, каза Стефанов и помоли съда да намали размера на наказанието.

Представителят на Апелативна прокуратура  - Бургас се противопостави на искането.Той посочи, че обвиняемият оспорва два момента - че не е знаел за наркотика, който превозва и размера на наказанието. Прокурорът намира, че правилно пъвоинстанционният съд е приел Стефанов за виновен за извършеното престъпление, като подробно е мотивирал този извод и възраженията, посочени в жалбата на обвиняемия са неоснователни.

Според държавния обвинител първата инстанция е проявила достатъчно снизходителност към него при определяне на наказанието, като е посочила, че извършеното деяние е опит и престъплението не е довършено. Той счита наказанието за законосъобразно и правилно и помоли въззивния състав да потвърди присъдата на Бургаския окръжен съд.

Бургаският Апелативен съд реши Стефанов да остане задържан в ареста до приключване на наказателното производство. Съдът ще се произнесе в 30-дневен срок.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Stevenepimb 04:31, 17 юни 22

Подбробная информация и дезинсекция клопов в квартире . Компания работает по Москве и МО

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама