Станимир Станчев: Северния централен район за планиране също изостава

17:06, 02 дек 15 / Политика 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Станимир Станчев – зам.-областен управител на Русе, участва вчера в работата на 28-ото заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен район за планиране (СЦРП) и на Регионалния координационен комитет (РКК) към него. Събитието се проведе в Габрово, съобщиха от областната управа.

На заседанието беше представен и обсъден проектът на 4-тата подпрограма на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони, обхващаща развитието на пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони в СЦРП.

При обсъждането на проекта на Програмата, Станчев отбеляза, че Северен централен район за планиране също изостава в развитието си и се нуждае от целенасочена подкрепа за растеж и откриване на нови работни места. Той акцентира върху необходимостта от такава, като превантивна мярка срещу по-нататъшното изоставане на района. Зам.-областният управител подчерта, че е изпратено мотивирано предложение до министъра на регионалното развитие и благоустройството за включване на цялата Област Русе в Програмата.

На заседанието бяха актуализирани представителите на РСР на СЦР в Комитетите за наблюдение на Споразумението за партньорство на Република България за периода 2014-2020 г., оперативна програма „Региони в растеж“ и оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Определени бяха и представителите, с които да се осъществява контакт и предоставя информация във връзка с изпълнението на оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се. Във връзка с промени в нормативната уредба бяха обсъдени и приети промени във Вътрешните правила за работата на Комитета.

Представен беше проект на Методически указания за изготвяне на концепции и схеми за пространствено развитие, чиято основна цел е да се осигури методическа подкрепа на органите, отговорни за изготвянето, съгласуването, приемането, наблюдението, мониторинга и актуализацията на регионалните схеми за пространствено развитие на районите от ниво 2 и на областите.

Представителите на Управляващите органи на оперативните програми информираха участниците за постигнатия напредък и въздействието на оперативните програми върху развитието на Северен централен район, както и за отворените и предстоящи процедури.

В края на заседанието областният управител на Област Габрово предаде председателството на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район за първото шестмесечие на 2016 г. на областния управител на Област Силистра. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама