Варненци масово нагъват сланина въпреки заканите на премиера

17:22, 02 дек 15 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненци не са се стреснали от изказванията на премиера Бойко Борисов, че този, който яде сланина, трябва да плаща данък "Вредни храни”. Това установи репортерска проверка на Topnovini.bg, направена в месарниците на Колхозния пазар в града.

Варненци масово си купуват сланина в допълнение към  трапезата си, казват продавачите. Цената на продукта започва от 2.20 лева и достига до 9.60 лева за килограм. Най-скъпата сланина е вносната. Тя е с кожа и специално обработена.

"Открай време хората на село консумират тази животинска мастна тъкан и нямат проблеми със здравето. Доста от тях  живеят продължително, без да са получавали инфаркти и инсулти. Ядат сланина, но работят здраво и не им се отразява. Сланината е силно калорична и бързо засищаща, но е и важен хранителен източник на енергия през зимата. Също така тя присъства от стотици години на трапезата на българите”, коментира добре осведомен месар на варненския пазар.

Той допълни, че масово хората си купуват сланина поради финансови причини. "Цената й е доста по-евтина от тази на месото, което се търгува от 7 лева за килограм нагоре. Българинът, за съжаление, няма възможност да купува скъпи месни продукти и точно заради това използва сланината като заместител. Въвеждането на данък "Вредни храни” е пълно безумие”, категоричен е месарят.

За голяма изненада на премиера Бойко Борисов, който иначе изтъква как на младини е нагъвал филии със свинска мас, сланината не само че не повишава значително холестерола, но и съдържа редица важни витамини като А, В1, В2, В3, В6, В12, D, Е, както и минерали като калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, селен и др.

Богата на минерала селен, консумацията на сланина всъщност води до укрепване на имунната система, поддържане на репродуктивните функции и спомагане доброто здраве на черния дроб, установиха учените.

Още по темата можете да прочетете ТУК

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама