Горанов: Коалицията не е поставена на карта, Бюджет 2016 е златното сечение

17:35, 02 дек 15 / Политика 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не е поставено на карта коалиционното споразумение заради Бюджет 2016г. Това обяви пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов, предаде репортер на София Topnovini.bg. Коментарът му е във връзка с позицията на АБВ от по-рано днес, че са пренебрегнати исканията им за повече пари за социалното министерство и социалните политики. 

"Бюджетът винаги е повод за дебати за приоритетите на държавата. Министерски съвет до голяма степен е намерил добрия баланс. Това, че понякога една или друга партия се опитва да постави темата за подобрения, не трябва да се разглежда драматично като преразглеждане на коалиционния формат", убеден е Горанов. 

По думите му тепърва след гласуването на бюджета ще стартира неговото изпълнение, което е доста по-трудно и отговорност. Това, което днес се гласува, бил само финансовият план. 

Според него от АБВ са поставили дебата за част от проблемите в социалното подпомагане още при изготвянето на бюджета от правителството. Там са се обединили, че това е възможното "златно сечение" по отделните приоритети. 

Горанов е на мнение, че АБВ не поставят социалната политика в бюджета за 2016 г. като ултиматум. Те имат претенции, че социалната политика не е приоритизирана. 

"Не можем да се съгласим при положение, че има няколкостотин милиона повече за нея", отсече финансовият министър. 

Според него и за социалното министерство, и за социалните политики, има допълнителни средства и те са над 350 млн. лв. Социалната политика винаги е била чувствителна и недостатъчна. Това било факт в една бедна държава. 

Движение в посока подобряване на мерките, свързани със социалното подпомагане и грижа за децата, също било факт и те били цитирани от социалния министър Ивайло Калфин по време на неговото изказване. В хода на годината правителството щяло да управлява гъвкаво бюджета и ако са необходими допълнителни средства, било възможно да бъдат отпуснати. 

Положителната новина за минималното обезщетение за безработица било, че средният осигурителен доход и заетостта растат, а безработицата намалява. 

"Дали минималното обезщетение трябва да нарасне с 0,50 лв. или 1 лв., такава стъпка не беше обсъждана в рамките на правителството. В следващ етап може да се мисли за такова предложение", поясни Горанов. 

Попитан дали е възможна е актуализация в края на 2016 г., ако няма особени реформи, Горанов каза, че има сектори, които ще имат предизвикателства през 2016 г. 

"Аз се надявам да сме си научили урока от 2015 г. и да не губим време за промени. Промените не е задължително да са реформи. Те са за повишаване на разходите в отделни системи. Не мисля, че ще се наложи промяна или най-малкото, по никакъв начин не я виждам сега", каза Владислав Горанов. 

Той изрази оптимизма си за икономиката на България през следващата година. Сигналите били положителни за последното тримесечие на годината. Фискалното изпълнение щяло да бъде много по-добро от заложеното в актуализацията. 

Според него предстои една стабилна и предвидима година, с изключение на геополитическите фактори на нестабилност, които са извън процесите вътре в България. 

Владислав Горанов е оптимист и за оценките на активите на банките, които предстои да излязат. След фалита на КТБ акционерите и мениджърите на търговските банки в България си били прочели урока. 

"Аз нямам притеснения за оценката на активите. Длъжни сме обаче като управление да предвидим механизъм за реакция, ако се наложи. Безотговорно щеше да бъде, ако такива буфери в бюджета няма. Той е ликвиден, не влияе на разходната част на бюджета, по-скоро влияе пряко на дълга. Надявам се, че максималният размер на дълга, заложен за другата година, няма да бъде достигнат", обяви финансовият министър.

Относно намаления бюджет на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Горанов каза, че благодарение на всички служби, събираемостта е много по-висока. Службите за сигурност показвали по-добра работа и по-добра координация през 2015 г. 

"Не съм съгласен с тезата, че повече пари означават повече работа. Ако това беше така, увеличението на разходите за МВР през 2014 г. щеше да донесе много по-добри резултати", допълни Горанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама