Информационен форум с участието на прокурор събра студенти в Сливен

18:00, 02 дек 15 25 902 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен съвместно с Европейски информационен център Europe Direct – Сливен, организира Информационен форум „Заедно срещу трафика на хора” за студенти от Технически университет - София, ИПФ - Сливен, с цел повишаване на информираността на студентите и придобиване на по-задълбочени познания по проблема „трафик на хора”.

Специален гост на форума беше Нина Янева – прокурор в Районна прoкуратура – Сливен и член на МКБТХ – Сливен. Тя представи на студентите конкретни случай на трафик на хора с цел сексуална и трудова експлоатация в страната и чужбина.

Всички участници във форума се запознаха с методите на въвличане в трафик на хора, рисковите ситуации, както и с профила на жертвата и трафиканта. Бяха прожектирани тематични филми предстявящи мащабите на престъплението „трафик на хора” определяно за съвременната форма на робство

Информационния форум акцентира върху новата денонощна, безплатна за страната и Европейския съюз, напълно анонимна Национална телефонна линия срещу трафик на хора – 080020100.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама