Ройтерс: Русия има доказателства, че Турция търгува петрол с Даеш

18:02, 02 дек 15 / Свят 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висши членове на турския парламент и в частност президентът Реджеп Ердоган са въвлечени в незаконния добив и пренос на петрол от Сирия. Това съобщиха днес от руското министерство на отбраната. Те заявиха, че разполагат с доказателства, че Турция е основен потребител на петрола, изнасян от "Ислямска държава", предаде "Ройтерс".

По време на брифинг в Москва официални представители на руското министерство на отбраната показаха сателитни снимки. Москва твърди, че на тях се вижда как цистерни с петрол преминават от контролираната от "Ислямска държава" територия към Турция.

Турция е основният потребител на петрола, който джихадистите добиват в Сирия и Ирак, а Реджеп Ердоган и неговите приближени участват в системата за незаконните петролни доставки, каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов.

"Доходите от продажбата на нефт са едни от най-крупните финансови източници за дейността на терористите в Сирия. Те печелят по около 2 милиарда долара всяка година и използват тези средства за наемане на бойци по целия свят, снабдяване на оръжия, техника и боеприпаси", посочи още Антонов.

"Турция е основният потребител на откраднатия от законните му притежатели в Сирия и Ирак петрол. Според наличната ни информация в този престъпен бизнес участва висшето политическо ръководство на страната – Ердоган и неговите близки", заяви още Антонов.

Пътят на петрола

Руското министерство на отбраната съобщава, че маршрутите, по които Турция получава петрол от Ирак и Сирия са три - западен, северен и източен.

Доставките се извършват предимно през нощта. Западният маршрут минава през турските пристанища в Средиземно море, северният стига до турската рафинерия в Батман, а източният – през транзитния пункт в Джизре, обясниха от руското ведомство.

Петролът, който се транспортира по западния маршрут, се добива в района на Ракка – своебразната столица на "Ислямска държава" в Сирия. Той преминава през пограничните турски градове Азаз и Рейханлъ, за да се озове накрая на пристанищата в Искендерун и Дертоил, твърди Москва.

По северния маршрут петролът идва от нефтени полети край р. Ефрат, като по-голяма част от добитото количество се доставя до рафинерията в Батман, намираща се на около 100 км. от турско-сирийската граница. По третия маршрут доставките идват от находища в североизточна Сирия и северозападен Ирак, смятат в Москва.

Министерството на отбраната на Русия добави, че ще продължи да нанася въздушни удари по „Ислямска държава“ в Сирия.

Припомняме, че само преди ден президентът Ердоган заяви, че е готов да подаде остаката си, ако се докажат твърденията, че неговата страна е купувала петрол от "Исламяска държава". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама