"Токуда" ограничава приема на пациенти по Здравна каса

18:16, 02 дек 15 25 1498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната частна болница „Токуда“ ограничава свободния прием на здравноосигурени пациенти. Тази мярка е наложителна, тъй като Здравната каса не е изплатила на лечебното заведение близо 4 млн. лв., обясниха в интервю пред София topnovini.bg от пресцентъра на болницата.

Решението им е да ограничат плановите дейности само за този месец, тъй като още не е ясно какъв е бюджетът, който ще им определи НЗОК. Категорично отрекоха твърдението, появило се в социалната мрежа, а оттам и в някои медии, че лечебното заведение ще връща пациенти, които не са си плащали здравните вноски.

„Не е вярна информацията, че спираме да работим с НЗОК. За първи път в историята си ще се наложи на болница „Токуда“ да влезе в лимит, поради факта, че Здравната каса дължи близо 4 млн. лв. на болницата във вид на надлимитна дейност. Това означава, че има неразплатено лечение на около 4 хил. пациенти на болницата“, обясни пресаташето на "Токуда" Боряна Маринкова.

Припомняме, че според новата методика за определяне финансирането на лечебните заведения Здравната каса определя прогнозната дейност на всяка болница. Това означава, че Касата предварително определя колко пациента може да приеме съответната болница по групи заболявания – пневмонии, бронхити, операции. Изчислението става на базата на дейността на различните лечебни заведения за предишната година. Ако някоя болница надхвърли лимита на пациентите, НЗОК не изплаща лечението им.

„Предвид факта, че декември е с отделен бюджет, който все още не е ясен, болницата се опитва да управлява по някакъв начин очаквания бюджет, който ще бъде определен от Здравната каса. Ще се стараем да обезпечим лечението на пациентите с тежки заболявания, както и тези случаи, които са спешни и задължително и хората, които са за хоспитализация. Най-вероятно ще се наложи да има планов прием и изчакване за определени планови дейности“, каза още Боряна Маринкова.

От „Токуда“ увериха, че столичните пациенти нямат повод за притеснение и въпреки надхвърлените разходи няма да връщат болни, които се нуждаят от незабавно лечение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама